Municipiul Galaţi a fost selectat la cel mai mare concurs naţional de arhitectură

Municipiul Galaţi a fost selectat să participe la concursul naţional de arhitectură “Arhetipuri”, cel mai mare concurs de arhitectură din anul 2010 din ţara noastră, a anunţat, miercuri, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Potrivit acestuia, concursul are ca obiect proiectarea unui pavilion temporar cu o puternică atractivitate socială, reper arhitectural în oraş, magnet şi catalizator urban, situat într-un spaţiu public.

Concursul, lansat de Ordinul Arhitecţilor din România împreună cu agenţia de publicitate Ad(d)veritas, este destinat tuturor arhitecţilor, profesionişti sau studenţi, care pot participa individual sau în echipă, implicând şi alte categorii profesionale, precum urbanişti, designeri şi creatori în domenii conexe.


Competiţia va fi arbitrată de un juriu de prestigiu, format din arhitecţi naţionali şi internaţionali. Alături de Galaţi, în concursul “Arhetipuri” mai participă opt municipii: Braşov, Brăila, Bucureşti, Cluj-Napoca, Ploieşti, Sibiu, Timişoara şi Vaslui. Municipiul Galaţi participă în acest concurs cu două amplasamente, unul în scuarul din str. Domnească nr. 66 – 68, iar celălalt pe aleea pietonală principală de pe faleza inferioară a Dunării (zona port). În fiecare dintre aceste amplasamente este pusă la dispoziţie o suprafaţă de 100 mp în care poate fi amplasat pavilionul temporar.


Concursul se desfăşoară în două faze: între 1 aprilie şi 26 iunie 2010, urmată de organizarea unei expoziţii cu proiectele câştigătoare; între 26 iunie – 31 iulie 2010, încheiată cu desemnarea proiectului câştigător. Pavilionul temporar din proiectul câştigător va fi realizat cu finanţare integrală din surse private, fără cofinanţare publică locală, şi va funcţiona maxim 12 luni, după care construcţia va fi demontată. Premiile acordate vor fi în valoare de peste 30.000 euro. Premiile etapei I se situează la valoarea de 12.000 euro, iar premiile etapei a II-a se situează la valoarea de 20.000 euro. AGERPRES