Municipiul Focşani ar putea fi ameninţat de o criză a gunoaielor după ce societatea de salubritate a oraşului, CUP Salubritate, va intra în proces de reorganizare şi va reduce personalul şi serviciile, după ce acumulat datorii de peste 3,3 milioane lei din cauza creşterii preţurilor, a informat Primăria Focşani.

„CUP Salubritate SA înregistrează pierderi de 3.356.045,68 lei din cauza refuzului majorităţii din Consiliul Local (CL) Focşani de a vota majorarea tarifelor la serviciile furnizate. În aceste condiţii, (…) CUP Salubritate SA se află în imposibilitatea de asigurare a serviciilor şi se impune reorganizarea societăţii prin reducerea numărului de personal, a cheltuielilor şi a serviciilor, fapt care va genera şomaj în rândul angajaţilor societăţii, dar implicit şi străzi cu deşeuri şi gunoaie, precum şi gunoi menajer neridicat de la populaţie şi de la societăţile comerciale”, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Focşani.

Potrivit administraţiei locale, Consiliul de Administraţie al CUP Salubritate SA a notificat Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de salubrizare a localităţilor Focşani şi Goleşti în legătură cu situaţiei economice cu care se confruntă, a aprobat propunerea de reorganizare a societăţii prin reducerea numărului de personal, cheltuieli, servicii şi i-a cerut directorului societăţii să prezinte un plan de reorganizare a societăţii.

Compania de salubritate ar fi acumulat datorii de peste 3,3 milioane lei după ce Consiliul Local al municipiului Focşani a respins de mai multe ori solicitările de majorare a tarifelor la gunoi, dar şi ca urmare a creşterii explozive a preţurilor la combustibili, materii prime şi materiale, energie electrică sau gaze naturale.

„Compania din subordinea CL Focşani a solicitat o primă majorare de tarife în luna februarie 2021, când s-a lovit de refuzul majorităţii din CL Focşani, ajustarea tarifelor fiind aprobată abia în noiembrie 2021, prin Hotărârea CL Focşani nr. 377/04.11.2021. Timp de nouă luni de zile societatea a înregistrat pierderi în valoare de 2.235.444,143 lei. (…) Din păcate, aprobarea după nouă luni a tarifelor activităţilor prestate de CUP Salubritate SA a fost urmată imediat de un val de creşteri semnificative a tuturor cheltuielilor legate de salarizare şi producţie. Odată cu noile modificări legislative privind majorarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, aplicat de la 1 ianuarie 2022, precum şi explozia preţurilor la combustibili, materii prime şi materiale, energie electrică şi gaze naturale, CUP Salubritate SA a fost nevoită să solicite consilierilor locali o nouă ajustare a tarifelor. În şedinţele CL al municipiului Focşani din lunile ianuarie, februarie şi martie 2022, noile tarife propuse de CUP Salubritate SA nu au fost aprobate de către consilierii care reprezintă majoritatea, situaţie care a generat noi pierderi financiare de 1.120.604,54 lei. (…) Ca urmare a acestei situaţii generată de refuzul majorităţii din CL Focşani de a ajusta preţurile de tarifare a serviciilor, pierderile cumulate ale SC CUP Salubritate SA în 2021 şi 2022 se ridică la suma de 3.356.045,68 lei”, a precizat Primăria Focşani. AGERPRES