Municipiul Cluj-Napoca vrea să candideze pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului

cluj-napoca.jpgPrimăria municipiului Cluj-Napoca îşi va depune, în zilele următoare, candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului pentru anul 2015, titlu care i-ar putea aduce oraşului multiple beneficii.

Potrivit primarului interimar al municipiului Cluj-Napoca, Radu Moisin, un asemenea titlu ar putea creşte foarte mult vizibilitatea oraşului în Uniunea Europeană şi nu numai, ceea ce ar fi benefic atât pentru turism, dar şi pentru anumite proiecte pe care municipalitatea le va derula în anii următori.

“Primăria Cluj-Napoca începe demersurile pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană a Tineretului în 2015, acordat de Forumul European al Tinerilor şi experţi ai Comisiei Europene. Documentaţia va fi depusă la Bruxelles, iar în toamnă se va anunţa câştigătorul. Atuurile Clujului sunt mărimea oraşului şi faptul că un procent ridicat de tineri locuiesc aici. Un astfel de titlu va duce la creşterea notorietăţii municipiului pe plan european, la atragerea de finanţări europene pentru programe de tineret şi la dezvoltarea implicării tinerilor în viaţa comunităţii”, a spus Moisin, luni, într-o conferinţă de presă.

El a explicat că săptămâna viitoare va fi organizată şi o dezbatere publică pentru că este nevoie de implicarea tuturor ONG pentru tineret şi a organizaţiilor studenţeşti în acest proiect. Proiectul care va fi elaborat pentru depunerea candidaturii este coordonat de “Grupul Pontes”, al cărui reprezentant, Andras Farkas, a explicat că titlul de Capitală Europeană a Tineretului a fost inventat de autorităţile din Rotterdam, care s-au autointitulat astfel în 2009, după care în anii următori s-au organizat competiţii în care de obicei se lansează peste 20 de oraşe. Până acum titlurile au mai fost câştigate de Torino, Anvers, Praga, Maribor şi Salonic.

Farkas a mai explicat că, practic, câştigarea titlului va presupune organizarea unui cadru general pentru organizarea unor activităţi dedicate tinerilor. El a dat ca exemplu faptul că anumite spaţii mai puţin convenţionale, cum ar fi gara sau aeroportul, pot fi cooptate în organizarea unor manifestări specifice tinerilor, cum ar fi flash-moburile pe diverse teme. “Există foarte multe programe pentru tineri în Cluj-Napoca. Trebuie doar o centralizare mai bună a proiectelor. Titlul de Capitală Europeană de Tineret este un instrument pentru promovarea imaginii Clujului în Europa şi oferirea de perspective tinerilor ca să trăiască la municipiu. Vom avea un portofoliu de proiecte cu activităţi de voluntariat, sportive, schimburi de experienţă, concerte, care să se deruleze în 2015, o hartă a locaţiilor neconvenţionale unde pot fi organizate aceste activităţi, cum sunt Gara CFR sau Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca”, a mai spus Farkas Andras. AGERPRES