Proiectul pentru modernizarea unei străzi care va deveni prima arteră ”smart” din România a fost aprobat, pe 5 noiembrie, de Consiliul Local Cluj-Napoca, proiectul vizând instalarea unor stâlpi de iluminat cu wifi şi camere video, dar şi bănci care permit încărcarea prin USB a telefoanelor mobile. Potrivit proiectului, finanţarea este realizată din fonduri europene şi se ridică la 1,3 milioane de euro.
„S-au aprobat documentaţia şi indicatorii tehnici pentru modernizarea străzii Molnar Piuariu, în vederea atragerii de fonduri europene nerambursabile. Este o premieră naţională, va fi prima stradă ‘smart’ din România, o stradă inteligentă, cu toate facilităţile şi dotările tehnologice aferente unei astfel de artere. De asemenea, va avea mult spaţiu pietonal, un model de stradă inteligentă şi de realizare a unor structuri urbane din România, pe care îl vom replica şi în alte părţi ale oraşului”, a spus primarul Emil Boc în cadrul şedinţei Consiliului Local.
La rândul său, directorul Direcţiei Evenimente Publice şi Informare Cetăţeni din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Ovidiu Cîmpean, a precizat că, din momentul în care este depusă documentaţia, care se va realiza până la sfârşitul acestui an, lucrările vor dura aproximativ 9 luni.
Astfel, pe strada aleasă, vor fi amplasate bănci cu încărcătoare USB şi vor fi instalaţi stâlpi de iluminat cu wifi integrat, camere video, dar şi un sistem automat de irigare cu senzori de umiditate pentru arbori.
„Vor fi construite staţii de încărcare pentru biciclete şi trotinete electrice, dar şi două staţii de încărcare pentru autoturisme electrice. Vor fi plantaţi copaci şi vor fi construite cişmele cu apă şi piste de biciclete. Valoarea proiectului se ridică la 1,3 milioane de euro, 98% din sumă provenind din fonduri europene. Zona care va fi reamenajată va avea o suprafaţă de circa 4500 mp”, a mai spus Ovidiu Cîmpean.
Proiectul va fi finanţat prin Programul Operaţional Regional. AGERPRES