Municipiul Bucureşti relansează licitaţia pentru achiziţionarea a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare necesară acestora.

Conform anunţului publicat pe SICAP, valoarea totală estimată a contractului este de 304.670.300 lei. Este vorba despre autobuze electrice noi, din gama 12 m (12000ą350mm), cu tracţiune complet electrică, realizată autonom cu Sistem Reîncărcabil de Stocare a Energiei Electrice (SRSEE), cu baterii de acumulatori, cu podea complet coborâtă pe toată lungimea vehiculului, cu trei uşi duble şi aer condiţionat în salonul de călători.

Furnizorul se obligă să livreze produsele în termen de 14 luni de la semnarea contractului. Contractul are durata de valabilitate până la data ieşirii din garanţie (full warranty) a ultimului autobuz electric livrat.

În vederea evaluării ofertelor, componenta financiară va reprezenta 60%, garanţie extinsă de tip „full warranty” 12%, autonomia de transport garantată de minim 200 km între două încărcări succesive 12%, capabilitatea de livrare 10%, coeficientul de disponibilitate 6%.

Termen pentru primirea ofertelor: 18 iulie.

Consilierul general USR Nicorel Nicorescu precizează că PMB a decis eliminarea din documentaţie a unei precizări tehnice „care bloca” participarea furnizorilor, cea referitoare la supercapacitori pentru înmagazinarea energiei de frânare.

PMB a relansat procedura publică pentru achiziţia autobuzelor electrice. După o serie de eşecuri, PMB a decis eliminarea unei precizări tehnice care bloca participarea furnizorilor: ‘autobuzul va fi dotat şi cu supercapacitori pentru înmagazinarea energiei de frânare’. Companiile nu au omologată această facilitate, deci nu pot ataşa documente care să certifice această capacitate constructivă, dar o pot prezenta ca un avantaj tehnic în continuare, nefiind obligatorie. Sper ca procedura nouă să fie un succes şi maxim până la sfârşitul acestui an să avem un câştigător„, a scris acesta, pe Facebook.

În vara lui 2021, în baza unei hotărâri adoptate de Consiliul General al Capitalei, a fost crescut preţul estimativ al unui autobuz electric de la 480.000 de euro la 620.295 de euro, fără TVA. Decizia a fost luată având în vedere că trecuseră aproape trei ani de la stabilirea preţului estimativ al unui autobuz electric, iar în perioada 2019-2020 au fost anulate două proceduri de achiziţie publică „întrucât ofertanţii au depus oferte neconforme/ inadmisibile din punct de vedere tehnic sau financiar”.

La mijlocul lunii decembrie, Primăria Capitalei relua pe SICAP licitaţia pentru achiziţia a 100 de autobuze electrice şi a infrastructurii de încărcare necesară acestora, la o valoare totală estimată de 304.650.300 lei.

Pe 12 mai, viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu anunţa că licitaţia a fost anulată, deoarece niciunul dintre ofertanţi nu a putut îndeplini condiţiile finale din caietul de sarcini.

Municipiul Bucureşti este beneficiar al finanţării nerambursabile în valoare totală de 218.047.098 lei pentru implementarea a patru proiecte ce vizează achiziţionarea a 100 de autobuze electrice în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. AGERPRES