Municipiul Baia Mare se află în risc epidemiologic ridicat din cauza crizei provocate de decizia Drusal SA de a opri colectarea deşeurilor menajere de la persoanele fizice, a informat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ionel Bogdan.

„Astăzi, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş am constatat faptul că municipiul Baia Mare se află într-o situaţie gravă de sănătate publică, cu risc epidemiologic ridicat, din cauza crizei provocate de decizia Drusal SA de a opri colectarea deşeurilor menajere de la persoanele fizice. Această decizie vine în urma neplăţii facturilor de Primăria Baia Mare către Drusal SA pentru serviciul public de colectare a deşeurilor”, a scris Ionel Bogdan într-o postare pe Facebook.

Acesta a solicitat sprijinul mai multor primării din judeţ pentru a colecta o parte din deşeurile stradale.

„Astfel, am luat o serie de măsuri urgente pentru îndepărtarea riscurilor epidemiologice şi pentru a rezolva această problemă. Am acordat societăţii Drusal SA un termen de reintrare în condiţiile contractuale, până astăzi, la ora 13,00, termen care nu a fost respectat. În această situaţie, începând cu ora 14,00, SPAU Baia Mare, cu resursele şi ajutorul societăţii Drumuri şi Poduri SA, subordonată Consiliului Judeţean Maramureş, şi cu sprijinul primăriilor Şomcuta Mare şi Coroieni, a început colectarea deşeurilor menajere din punctele de colectare de pe raza municipiului Baia Mare. S-a reuşit mobilizarea de utilaje, compactoare, autoutiliare, echipe de oameni şi tot ceea ce este necesar pentru a curăţa oraşul de gunoiul menajer”, a precizat Ionel Bogdan.

Preşedintele CJ a subliniat că va denunţa contractul de depozitare cu firma Drusal. „Ca urmare a situaţiei create în urma nereluării activităţii de ridicare a deşeurilor, Consiliul Judeţean Maramureş va denunţa contractul de depozitare cu Drusal SA. De asemenea, vom acţiona în instanţă Drusal SA pentru recuperarea redevenţelor pe colectare şi depozitare pe care compania nu le-a achitat. Totodată, cer Primăriei Baia Mare să îşi onoreze obligaţiile contractuale, să plătească datoriile şi să explice ce a făcut cu banii colectaţi de la băimăreni pentru curăţenie şi gunoi la începutul anului, când aceştia au plătit taxele şi impozitele la primărie”, a mai scris Ionel Bogdan.

Primăria Municipiului Baia Mare n-a plătit timp de un an serviciile de salubrizare, cumulând datorii de peste 15 milioane de lei. AGERPRES