Municipiul Aradul s-a înfrăţit cu Sectorul 5 al Pragăi

arad_primaria.jpgMunicipiul Arad s-a înfrăţit cu cel mai mare sector al capitalei Republicii Cehia, Praga, respectiv Sectorul 5, documentele de înfrăţire fiind semnate de primarul Gheorghe Falcă şi prim-viceprimarul Petru Lahnit, a declarat Ramona Creţu, purtător de cuvânt al Primăriei municipiului Arad.

Potrivit unui comunicat de presă remis miercuri, colaborarea, parafată marţi la Praga, a fost iniţiată în cadrul acţiunii “Europa pentru cetăţeni 2014-2020”, lansată de comunitatea europeană. Intenţia declarată este aceea de a implementa în comun unele proiecte finanţate de Comisia Europeană, cu atât mai mult cu cât Aradul candidează pentru titlul de Capitală Culturală în anul 2021.

Cu ocazia semnării tratatului de înfrăţire, Gheorghe Falcă, primarul municipiului Arad, şi-a exprimat întreaga gratitudine faţă de Nicolae Dedulea, preşedintele comunităţii române din Cehia, originar din localitatea arădeană Covăsânţ, cel care a avut ideea înfrăţirii oraşelor Praga şi Arad şi care a mijlocit realizarea acestui acord. “Uniunea Europeană are nevoie de o întâlnire a cetăţenilor săi, iar în acest sens cooperarea dintre regiunile şi oraşele Europei este foarte importantă, acestea fiind gândurile cu care am semnat acordul de înfrăţire. Dorim ca prin această iniţiativă să ne ajutăm reciproc în toate domeniile, de la cultură la sport şi de la economie la turism, iar rezultatul acestei colaborări suntem siguri că ne va aduce beneficii tuturor. Praga se numără printre oraşele reper ale culturii europene, inclusiv prin obţinerea titulaturii de Capitală Culturală Europeană, titlu la care aspiră şi Aradul, în 2021. Suntem siguri că Praga ne va fi un sfătuitor şi un ajutor de nădejde în acest demers. Dar legătura dintre oraşele noastre va duce mult dincolo de acest proiect imediat”, a declarat Gheorghe Falcă, primarul Aradului.

La rândul său, Petr Lahnit, prim-viceprimarul sectorului 5 Praga, a afirmat: “Ne-am dorit foarte mult să realizăm un parteneriat cu un oraş din România şi mă bucură foarte mult că s-a întâmplat să fie Aradul. Am convingerea că împreună vom realiza proiecte importante”.

Printre proiectele comune care vor fi implementate de cele două oraşe se numără: prezenţa unor pictori arădeni la Praga şi cea a unor tineri artişti de la Liceul de artă “Sabin Drăgoi” din Arad la Gala de final de an din capitala cehă. De asemenea, în luna septembrie, o delegaţie a sectorului 5 din Praga va fi prezentă la Arad la Festivalul minorităţilor. AGERPRES