Municipiul Alba Iulia conduce topul orașelor românești cu cele mai multe proiecte de tip Smart City

Aproape 600 de proiecte Smart City se află, în prezent, în stadiul de proiect, în curs de implementare sau au fost deja finalizate în 87 de oraşe din România, arată datele unui raport de specialitate. În luna martie a anului trecut, se aflau în derulare 330 de proiecte de tip smart city în 45 de oraşe.
Potrivit rezultatelor raportului întocmit de Vegacomp Consulting, topul primelor oraşe, în funcţie de numărul de proiecte în plan, în curs de implementare sau livrate este condus de Alba Iulia – cu 106 iniţiative, urmat de Cluj-Napoca (54), Timişoara (26), Arad (19), Iaşi (19), Braşov (18), Bucureşti – Sector 4 (18), Oradea (17), Sibiu (16) şi Piatra Neamţ (15).
La nivel general, raportul lunii iunie 2020 aduce, pe listă, 594 de iniţiative aflate în stadiul de proiect, în curs de implementare sau deja finalizate, în 87 de oraşe mari, medii şi mici din ţară, dublu faţă de datele din luna martie a anului anterior,
Proiectele Smart City identificate îşi păstrează clasificarea, în aceleaşi şase Verticale Smart City, respectiv: Smart Economy, Smart Mobility, Smart Environment, Smart People, Smart Living şi Smart Governance.
Conform analizei, verticala Smart Mobility se detaşează semnificativ, în prezent, inclusiv în contextul atenţiei sporite la siguranţă şi sănătate, lucru ce se reflectă în transporturi – acoperită de nu mai puţin de 188 proiecte, cu peste 100 mai multe decât în anterioara raportare.
Pe locurile următoare se situează Smart Governance, cu 130 de proiecte, Smart Living (121), Smart Economy (84), Smart Environment (42) şi Smart People (29). AGERPRES