Primaria Oradea doreste sa limiteze aspectele cele mai grave ale cersetoriei, care este o activitate interzisa si pedepsita de lege. Masurile care se vor lua in cadrul unui plan de actiune la care participa municipalitatea, ASCO, Politia, Jandarmeria si Directia Judeteana de Protectie a Copilului vizeaza combaterea cersetoriei agresive, a cersetoriei organizate si a cersetoriei infantile, care este o forma grava de exploatare a minorilor.
In cadrul acestui plan de masuri, pe 27 august a fost declansata prima actiune de mare amploare de ridicare a cersetorilor din majoritatea zonelor din oras in care acestia dorm peste noapte, pe spatiul public. Au fost ridicati 39 de cersetori si dusi la Centrul Social de Urgenta de pe Strada Digului, unde au fost identificati de catre organele de politie si lucratorii din domeniul social. Un minor a fost dus la Centrul de Protectia Copilului, iar o mama cu doi copii la Centrul Maternal.

Cersetorii care dormeau in Parcul 1 Decembrie au fost dusi la Azilul de Noapte, iar parcul a fost igienizat de catre lucratorii RER Ecologic Service. Totodata, zona Pietei Decebal si strada Shakespeare, unde vietuiau cersetori, au fost igienizate.

Cersetorii din alte localitati au fost insotiti pana la gara unde au fost predati Poltiei TF, care i-a trimis in localitatile de domiciliu.

Primaria cauta solutii pentru ca gunoiul menajer sa fie ridicat in timpul serii sau al noptii, astfel incat pubelele sa nu mai fie rascolite de catre cersetori care vin din alte localitati in acest scop.

In zilele urmatoare, aceste actiuni coordonate ale Primariei, ASCO, Politiei, Jandarmeriei si Directiei Judetene de Protectie a Copilului vor continua, la diverse ore din zi, pentru a nu putea fi anticipate de catre persoanele vizate.