Municipalitatea ieșeană vrea să înfiinţeze o filială a Institutului Eudoxiu Hurmuzachi

chirica_mihai1.jpgPrimarul ieşean Mihai Chirica a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că, în cadrul Muzeului Municipal, va fi înfiinţată o filială a Institutului pentru românii de pretutindeni “Eudoxiu Hurmuzachi”.

Primarul a declarat că un centru local al Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” va funcţiona în clădirea Muzeului Municipal Iaşi, spaţiul urmând a fi cedat în baza unui contract de comodat pentru o perioadă de 12 luni.

“Acest Institut funcţionează pe lângă MAE şi se referă la relaţia statului român cu românii de pretutindeni. Am spus că vom întări aceste relaţii şi de aceea facem un sediu permanent, în special pentru facilitarea cooperării cu românii din Moldova şi Ucraina”, a declarat primarul Mihai Chirica.
Pentru înfiinţarea acestui centru este nevoie însă de aprobarea plenului Consiliului Local, proiectul urmând să fie supus dezbaterii consilierilor în şedinţa de joi.

Filiala Institutului Eudoxiu Hurmuzachi va urmări promovarea agendei culturale locale a laşiului, precum şi a ofertei muzeale şi educaţionale a universităţilor ieşene în rândul etnicilor români din cadrul comunităţilor istorice româneşti din afara ţării. AGERPRES