iasi_primaria.jpgReprezentanţii Primăriei Municipiului Iaşi au anunţat, vineri, lansarea unui concurs de soluţii privind punerea în valoare a celor mai importate şi reprezentative obiective ale oraşului. Primarul Gheorghe Nichita a declarat că acest concurs este adresat tuturor specialiştilor în urbanism, peisagism, arhitecţi, ingineri, precum şi studenţilor la facultăţile de profil.

Conform acestuia, soluţiile vor fi prezentate într-o dezbatere publică, la finalul lunii iunie. “Avem în vedere întreaga zonă istorică a Iaşiului, începând cu pietonalul Lăpuşneanu, zona pietonală Piaţa Unirii, pietonalul Ştefan cel Mare şi zona Teatrului Naţional.

De asemenea, concursul de proiecte va avea în vedere şi reabilitarea parcului Copou (refacerea aleilor, monumentul Obeliscul cu lei, fântânile arteziene, mobilier, iluminatul parcului), precum şi construirea unui skatepark modern, destinat atât bicicliştilor, cât şi celor care îndrăgesc rolele, precum şi un orăşel al copiilor, care să fie folosit atât iarna, cât şi vara”, a declarat primarul Gheorghe Nichita. Concursul va fi organizat de către Primăria Municipiului Iaşi, prin Instituţia Arhitectului Şef, în colaborare cu Comisia Consultativă a arhitecţilor de la nivelul municipalităţii, în urma şedinţelor de lucru care au avut loc la Palatul Roznovanu.

Concursul va avea loc începând cu a doua parte a lunii mai, până la începutul lunii iulie, iar o comisie de jurizare, formată din experţi independenţi, reprezentanţii Primăriei Iaşi şi ai societăţii civile ieşene, va selecta cele mai bune proiecte, care vor fi supuse dezbaterii publice. “Vom elabora cu specialiştii regulamentul de concurs şi vom stabili în ce vor consta premiile pentru proiectele câştigătoare. Aceste detalii vor fi stabilite şi anunţate săptămâna viitoare. Sperăm ca până la sfârşitul lunii iulie să avem un proiect de ansamblu care să fie agreat de specialişti şi de opinia publică. Acesta va fi transformat apoi într-un proiect tehnico-economic, pe care Primăria Municipiului Iaşi îl va implementa”, a mai spus primarul Gheorghe Nichita.

În funcţie de axele de finanţare, municipalitatea doreşte ca acest proiect să fie depus pentru a fi bugetat, cu fonduri europene nerambursabile, în cadrul exerciţiului financiar european 2014-2020. Există deja oraşe în România care au primit investiţii din fonduri europene şi care îşi modifică zonele centrale, zonele istorice: Bucureşti, Botoşani, Timişoara, etc. “Este păcat pentru Iaşi să aibă oportunitatea de a obţine fonduri nerambursabile pentru reabilitarea celor mai reprezentative zone din oraş, iar noi, ca administraţie, dar şi ca societate civilă, să nu facem nimic în acest sens. Sunt milioane de euro pe care putem să-i atragem la Iaşi şi avem nevoie de concursul tuturor celor care doresc dezvoltarea acestui oraş. E momentul să devenim o singură voce, scopul principal fiind dezvoltarea oraşului. Iar dacă asta se poate face pe fonduri europene, cu atât mai bine. Vreau, ca primar, să pot prezenta în faţa Comisiei Europene proiecte coerente, care se bucură de sprijinul tuturor ieşenilor”, a precizat primarul Gheorghe Nichita. AGERPRES