Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a declarat că municipalitatea a reuşit să implementeze un program ce prevede montarea de senzori wireless în parcări şi integrarea pe o platformă informatică, plata putând fi făcută şi prin SMS.

Astfel, locurile din parcările publice din Iaşi sunt gestionate printr-o aplicaţie care reprezintă un sistem inteligent cu ajutorul căruia şoferii pot afla în timp real unde pot găsi cel mai apropiat loc liber.

Potrivit edilului, sistemul constă în 970 de senzori wireless montaţi în parcările publice şi staţii de interconectare a echipamentelor, gateway. De asemenea, sistemul prevede o aplicaţie de server pentru gestionarea locurilor de parcare, care va integra informaţii de la toate tipurile de sisteme de detecţie a stării locurilor de parcare utilizate şi va permite analizarea şi gestionarea tuturor datelor în timp real. Aplicaţia va permite aplicarea de tarife orare diferenţiate, pe zone, pe zile ale săptămânii, pe intervale orare definite sau măsurate de aplicaţie de la momentul parcării. Totodată, aplicaţia va afişa harta locurilor de parcare în timp real şi va fi o aplicaţie Smart City deschisă, care va permite integrarea cu alte aplicaţii şi a altor tipuri de senzori, camere de supraveghere, sisteme IoT, parcometre existente.

Sistemul permite conducătorilor auto să vadă unde sunt locurile de parcare disponibile, oferindu-le şi o funcţie de navigare spre acestea. Astfel, conducătorul auto îşi va putea optimiza traseul, implicit consumul de combustibil, câştigând timp şi protejând mediul. Plata pentru un loc de parcare se poate face prin aplicaţie, prin SMS sau prin parcometrele amplasate în zonele senzorilor. Totodată, plata la parcometre este integrată în aplicaţie pentru o mai bună verificare a achitării taxei de parcare.

Sistemul include o aplicaţie mobilă pentru afişarea locurilor de parcare libere şi navigarea către acesta, care va putea fi descărcată de către utilizatori din AppStore sau Google Play. Aplicaţia pentru smartphone oferă posibilitatea de plată electronică imediată şi permite crearea de notificări către utilizator.

„Am reuşit în iarna 2020-2021 introducerea celor 970 de senzori wireless de parcare, soluţii pe care le-am luat din târgurile internaţionale la care am participat. Sunt modalităţi moderne de gestionare a parcărilor publice. Este primul pas făcut în cursul anului 2020. Am reuşit să le integrăm, să le punem într-o platformă comună. Întreaga investiţie ne-a costat aproximativ 840.000 de lei, inclusiv platforma soft care va putea fi folosită pentru a utiliza întreaga reţea de senzori. La această reţea se adaugă şi dotarea parcărilor cu parcometre. Toţi cei care vor intra pe platformă vor şti care locuri de parcare sunt libere şi care nu. Aplicaţia poate fi descărcată de utilizatorii AppStore şi Google Play, pot fi folosite atât pe iOS cât şi Android, poate fi folosită în limba română sau engleză , va ghida  utilizatorul către acel loc de parcare liber prin utilizarea unui navigator (propriu aplicaţiei, Waze sau Google Maps), nu va genera costuri suplimentare privind actualizarea şi nu va conţine reclame”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul ieşean a declarat totodată că a fost finalizat un contract de livrare şi montare a 200 de camere de supraveghere care urmează a fi amplasate în toate cele 88 de intersecţii, precum şi 16 camere de tip LPR, care pot detecta plăcuţele de înmatriculare ale autoturismelor, pot identifica numerele de înmatriculare ale autovehiculelor, pot filma color noaptea şi pot înregistra chiar în condiţii de cădere a tensiunii, pot detecta autovehiculele parcate în zona interzisă sau pot detecta obiectele aruncate din autovehicule sau de pietoni, persoanele şi caracteristicile de bază pentru identificare, aglomerările de persoane, traversarea prin loc nepermis, persoanele căzute la pământ, identificarea accidentelor grave. Imaginile vor fi stocate 20 zile. Rezoluţia camerelor va permite identificarea uşoară a evenimentelor rutiere, chiar cu părăsirea locului accidentului.

Amplasarea şi montarea camerelor fac obiectul unui contract în valoare de 1,2 milioane de lei, cu TVA, semnat cu Asocierea Mira Technologies Grup SRL Bucureşti – SC Secunet Project SRL, derulat pe o durată de 120 de zile. AGERPRES