Municipalitatea ieşeană este interesată de accesarea mai multor fonduri europene

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, susţine că absorbţia de fonduri europene reprezintă o prioritate pentru municipalitate, având deja contracte semnate în valoare de 168 de milioane de lei. Potrivit primarului Iaşiului, alte 62 milioane de euro este valoarea unor proiecte depuse spre accesare prin Programul Operaţional Regional – Axa 4.1.

“Sperăm că această etapă de analiză se va finaliza în două săptămâni, astfel încât să putem declanşa procedurile de licitaţie pentru lucrările necesare. Alte 72 milioane de euro fac parte din proiecte de investiţii aflate în procedură de licitaţie comună cu Ministerul Dezvoltării, în vederea achiziţiei de mijloace de transport în comun nepoluante. Alte 10 milioane de euro reprezintă finanţarea pentru proiecte precum “Iaşi VeloCity”, proiect de Bike – sharing în valoare de circa 4,1 milioane de euro sau dezvoltarea unor complexe sociale în zonele defavorizate, cum ar fi Cicoarei”, a declarat primarul Chirica.

În ceea ce priveşte proiectele în derulare, susţine primarul Iaşiului, municipalitatea are de primit înapoi 34 milioane de lei în anul 2018, sume care au fost deja virate în conturile Primăriei Municipiului Iaşi. “Sumele provin din proiectele dedicate sistemului de termoficare şi reabilitării patrimoniului cultural. În comparaţie, Consiliului Judeţean Iaşi i-a fost rambursată o sumă de doar 2,1 milioane de lei. Cu alte cuvinte, în momentul de faţă, municipalitatea ieşeană este de 17 ori mai activă decât Consiliul Judeţean Iaşi”, a explicat primarul Mihai Chirica.

Primarul Iaşiului a declarat, totodată, că municipalitatea are în vizor şi alte proiecte de investiţii dedicate spaţiilor verzi din zonele de cartier. “Am finalizat proiectele pentru dezvoltarea spaţiilor verzi în zonele de cartier, pentru care estimăm o investiţie de 5 milioane de euro. În plus, avem în vedere şi căile de acces spre aceste zone, unde pe lângă spaţiul verde vor funcţiona şi zone de loisir. Primele zone vizate sunt cele din Dacia, Nicolina şi un parc mare în proximitatea Spitalului Regional de Urgenţă, în zona C. A. Rosetti”, a adăugat primarul Mihai Chirica. AGERPRES