Municipalitatea ieșeană aspiră la titlul de Capitală mondială a cărţii

iasi_primaria.jpgReprezentanţii primăriei intenţionează să includă municipiul Iaşi în competiţia pentru titlul de Capitală mondială a cărţii în 2018, astfel că joi au avut o întrevedere cu oameni de cultură şi reprezentanţi ai editurilor şi directori ai instituţiilor educaţionale şi culturale. “Subiectul aflat în dezbatere a fost candidatura Iaşului în competiţia pentru obţinerea titlului de Capitală mondială a cărţii în 2018. La dezbaterea de astăzi au fost prezenţi reprezentanţi din mai multe sfere culturale, fapt care a generat o creştere a numărului de propuneri de proiecte”, a declarat primarul interimar Mihai Chirica.

Conform acestuia, sugestiile făcute de cei prezenţi au vizat o axare pe latura modernă, IT, a cărţii, găzduirea Adunării Anuale a Federaţiei Internaţionale a Asociaţiei Bibliotecarilor în 2018, o creştere a numărului de acţiuni pentru încurajarea tinerilor către lectură, organizarea de evenimente în vederea evidenţierii rolului cărţii în cadrul lumii ortodoxe, respectiv arealul vorbitorilor de limbă română etc.

Primarul a mai spus că dosarele de aplicare trebuie depuse până la data de 31 mai 2016 în engleză sau franceză, evaluarea urmând să aibă loc pe 30 iunie, iar rezultatele să fie anunţate pe 15 iulie.

Anul acesta, Capitala mondială a cărţii este oraşul Wroclaw din Polonia, iar anul viitor titlul va fi oferit oraşului Conakry din Guineea. Prima ediţie a competiţiei a fost lansată în 1996, iar Madrid a fost desemnat prima Capitală mondială a cărţii în 2001. AGERPRES