nichita_gh_mare.jpgPrimarul din Iaşi, Gheorghe Nichita, a semnat, marţi, contractul care prevede că cele peste 56.000 de familii branşate la sistemul centralizat vor primi din 20 octombrie apă caldă şi căldură. ”Semnăm contractul de prestări servicii apă caldă şi căldură pentru această iarnă. Acest contract ne dă garanţia că vom avea combustibilul necesar pentru această iarnă”, a spus primarul Gheorghe Nichita.

Şeful municipalităţii ieşene a precizat că semnarea acestui contract este o soluţie de urgenţă pentru această perioadă a anului, iar societatea Dalkia va deveni prestator de servicii pentru Iaşi începând cu 20 octombrie. Până la această dată municipalitatea va trebui să obţină licenţa pentru producerea şi furnizarea energiei termice.

Conform contractului, reprezentanţii Dalkia au cerut municipalităţii ieşene să garanteze cu mai multe terenuri şi clădiri, aflate în patrimoniul public. În cazul în care nu vor fi respectate clauzele contractuale, municipalitatea va achita penalităţi care variază între 0,025 – 0,035% pe zi, în timp ce Dalkia România 1% pe zi.

La sfârşitul lunii trecute, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Mircea Matei, declara la Iaşi că municipalitatea nu poate primi licenţă de funcţionare pentru servicii de termoficare din cauza a două hotărâri de consiliu local valabile, dar antagonice, care prevăd trecerea CET în subordinea municipalităţii, respectiv transferarea acesteia în cadrul unui serviciu al Primăriei Iaşi.

Pentru obţinerea licenţei, susţine Mircea Matei, soluţia de urgenţă este ca în scurt timp municipalitatea ieşeană să anuleze cele două hotărâri de consiliu, să încheie un contract de prestări servicii pe o perioadă determinată de 7 – 8 luni, în baza OUG 34, cu un operator licenţiat, urmând ca în paralel să continue procedurile în vederea atribuirii serviciului prin licitaţie publică. În această situaţie, a explicat şeful ANRSC, procedura va dura maximum10 zile.

În opinia sa, nu la fel stau lucrurile în varianta aleasă până acum de Consiliul Local Iaşi, de a concesiona în baza unei licitaţii furnizarea energiei termice unui investitor privat, printr-un parteneriat public – privat, cum ar fi de exemplu francezii de la Dalkia. AGERPRES