Municipalitatea din Zalău vrea să reabiliteze singurul cinematograf din judeţ

capilnasiu radu.jpgPrimăria Zalău intenţionează să redeschidă Cinematograful Scala din municipiu, prin intermediul unui proiect evaluat la peste trei milioane de euro, ce ar putea fi finanţat de către Compania Naţională de Investiţii (CNI), în cadrul programului “Săli de cinema”.

“Noi ne-am dorit foarte mult să realizăm acest proiect, pentru care, de fapt, studiul de fezabilitate şi proiectul tehnic au fost realizate în urmă cu câţiva ani, după ce am primit în proprietate clădirea respectivă, ce este foarte degradată. Am încercat o finanţare tot prin compania naţională de investiţii. La acel moment nu exista programul ‘Săli de cinema’ şi ca atare am făcut un proiect pentru un centru cultural Scala, care însemna până la urmă şi sală de cinema. La ora actuală, prin apariţia programului ‘Săli de cinema’, revenim la denumirea de Cinema Scala şi vom încerca să obţinem o finanţare prin Compania Naţională de Investiţii. Am fost şi contactaţi în acest sens de către CNI”, a declarat primarul Radu Căpîlnaşiu.

Conform documentaţiei de avizare a lucrărilor de intervenţie, clădirea va cuprinde o sală de spectacole cu cinematograf 2D, cu aproximativ 240 de locuri, o sală de cinema 3D, cu aproximativ 40 de locuri, un planetariu, cu aproximativ 25 de locuri. În plus, în hol va fi amenajat un spaţiu pentru cabine destinate artiştilor, o garderobă şi o cafenea. Actualmente în Sălaj nu funcţionează niciun cinematograf, deşi până în 1990 Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor (RADEF) avea în administrare câte o sală în oraşele Zalău, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei.

Modificările Legii cinematografiei din 2008 au dat posiblitatea ca sălile şi grădinile cinematografice, împreună cu terenurile aferente acestora şi care se aflau în proprietatea privată a statului şi în administrarea RADEF, să treacă în proprietatea publică a autorităţilor administrativ-teritoriale locale şi în administrarea respectivelor consilii locale. În Sălaj, acest lucru s-a întâmplat pentru două săli, din Zalău şi Cehu Silvaniei, o a treia, cea din Şimleu Silvaniei, rămânând în administrarea instituţiei.
La Cehu Silvaniei sala este într-o avansată stare de degradare, fiind în conservare, iar la Şimleu Silvaniei este închiriată de RADEF, acolo funcţionând un magazin “second-hand”. Până atunci însă, singura soluţie pentru vizionarea unui film într-o sală de cinema este în judeţele vecine, destinaţia preferată a sălăjenilor fiind Cluj-Napoca. AGERPRES