Municipalitatea Capitalei vrea energie electrica ieftina din sursa regenerabila eoliana

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, studiaza posibilitatea aducerii la Bucuresti a unor tehnologii moderne, cu ajutorul carora sa se poata recicla gunoaiele si sa se obtina regenerarea energiei. El a precizat ca este interesat sa gaseasca surse de energie alternativa si sa foloseasca energia eoliana.
Oprescu este pregatit chiar sa faca un experiment pentru a vedea cata energie s-ar putea obtine cu ajutorul unor mori eoliene, care sa fie instalate in curtea CET-urilor. “Multi mi-au explicat ca aceasta cantitate de energie este nesemnificativa. Vreau sa stiu cat se produce intr-o luna sau doua din miscarea acestor mecanisme”, a spus Oprescu, care a tinut sa precizeze ca este vorba doar de “o incercare”.

Directorul tehnic al AMEREB, Tudor Popescu, a precizat ca municipalitatea poate produce pentru consumul propriu energie electrica ieftina din surse regenerabile de vant, folosind un generator eolian inelar care se poate plasa in curtea CET-urilor, pe cosul de fum, la o inaltime de circa o suta de metri.

El a spus ca la o asemenea inaltime curentii de aer nu sunt perturbati de obstacolele orasului. “Este vorba de o anumita turbina speciala, care va putea masura viteza vantului, daca se plaseaza pe inele in jurul cosurilor termocentralelor, adica la inaltime mare. Aceste turbine se pot monta dupa ce termocentralele intra in programele de ecologizare.O solutie ar fi sa scoatem gazul de pe cosul de fum si sa-l introducem sub dusul de apa al turnurilor de racire, recuperand CO2 si atunci cosul devine inutil pentru evacuarea gazelor, dar util pentru astfel de instalatii eoliene”, a spus Popescu, el precizand ca este vorba de cu totul altceva decat moristile eoliene despre care a inteles presa.

El a subliniat ca aceste instalatii sunt inca in faza de cercetare, dar se pot monta mai rapid daca CET-urile vor trece in administrarea Primariei Capitalei. “Aceasta constructie a unor astfel de generatoare este in faza de cercetare, iar finantarea unui astfel de prototip se va face probabil din contributia comuna a Primariei Capitalei si Ministerului Cercetarii si Academia Romana. Perspectiva introduceriii unor astfel de instalatii este legata de transferul CET-urilor la Primarie, situatie cand ea va demara programul de reducere a CO2 din gazele de ardere, intrucat administratiile locale dispun de fondurile structurale europene”, a mai spus Popescu.

“Este un proiect de viitor, insasi aceasta turbina este in faza de cercetare. Oricum, trebuie sa avem in vedere ca, din 2012, vom fi amendati pentru emisiile mari de CO2 produse de termocentralele din Capitala”, a completat Tudor Popescu, iar programul de reabilitare a CET-urilor pentru eliminarea CO2 din gaze va dura mai mult de patru ani, daca se tine seama de etapele tehnologice si legale ce trebuie parcurse.