Agentia pentru Eficienta Energetica a Municipiului Bucuresti din Primaria Capitalei a recalculat formula de stabilire a tarifului la caldura si a gasit solutii pentru scaderea tarifelor in conditiile cresterii preturilor combustibililor, a declarat directorul tehnic al agentiei, Tudor Popescu.
El a explicat ca, la prima apreciere, tariful la energie termica distribuita in Capitala ar putea sa scada cu 10%. „Am depistat deficiente care ridica artificial pretul energiei termice tarifat populatiei, astfel incat, chiar in conditiile cresterii pretului la combustibili, factura energiei termice sa poata scadea”, a spus el.

In aceste conditii, Agentia cere ANRE sa intervina pentru a aplica aceste formule in calculul real, intrucat numai aceasta institutie poate interveni pentru a se reusi acest lucru, centralele termice din Bucuresti apartinand de ANRE, nu de municipalitate.
Tudor Popescu a sustinut ca pe 2 iulie va fi primit in audiere la Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor, care va analiza cresterea tarifelor la energie.
„ANRE sustine un alt sistem de coordonare economica, dirijat pe realizarea de profituri, nu pe realizarea de servicii publice. Activitatea in CET-urile bucurestene este dirijata concomitent pentru producerea de energie electrica si termica, cu accente pe producerea energiei electrice, nu termice. Preturile ce se vor aplica iarna viitoare vor fi rezultatul bataliei noastre pentru a ne impune formulele. In mod normal, ANRE emite formula de calcul a caldurii in luna iunie, cu termen de reclamare de 60 zile. Dupa 60 de zile ai cazut din drepturi si asa constatam abia in noiembrie, cand vine factura, ca a crescut din nou tariful la energia termica”, a declarat Popescu.

Directorul Agentiei energetice a Capitalei a precizat insa ca va ataca in instanta hotararea de majorare emisa de ANRE, imediat ce va fi emisa. „Dorim ca factura la caldura sa fie calculata pe baze reale, pe masuratorile din instalatie, si nu sa fie incarcata nota de plata artificial. Formula de crestere se transmite fiecarui producator de energie termica si acestia se aliniaza. In Bucuresti, am auzit ca se va cere o majorare a tarifelor de 20%. Am sesizat Parlamentul si Corpul de control al primului-ministru si sper sa gasim sprijinul necesar. Reducerea tarifelor se poate face prin eliminarea unor factori administrativi. Am participat la Iasi la o reuniune si am constatat ca acolo factura este incarcata cu costuri de chirie pe reteaua publica. La noi (in Capitala – n.r.) exista insa o incarcatura cu cantitatea de combustibil: se declara mai mult combustibil decat cel folosit in mod real pentru obtinerea gigacaloriei, in oricare din termocentralele Bucurestiului”, a spus reprezentantul Agentiei pentru Eficienta Energetica a Municipiului Bucuresti.

El a explicat ca ANRE emite metodologia de facturare, apoi termocentralele vin cu costurile realizate si cer majorarea de tarif. ANRE analizeaza si, in functie de „argumente”, aproba pe fiecare centrala in parte eventualele cresteri.
„Noi suntem cu ochii pe ei si vom actiona ca atare”, a adaugat Tudor Popescu.