Municipalitatea bucureşteană şi Apa Nova au semnat prelungirea contractului de concesiune cu 12 ani

Municipalitatea bucureşteană şi Apa Nova au semnat actul adiţional care prevede prelungirea contractului de concesiune cu 12 ani, până în anul 2037, informează compania.

“Prin extinderea contractului, Municipiul Bucureşti, prin Apa Nova, va asigura fonduri în valoare de 367,9 milioane de euro, pentru implementarea unui program multianual de lucrări strategice în valoare de 230,9 milioane de euro pe durata următorilor 11 ani, dar şi costuri suplimentare în valoare de 137 milioane euro direcţionate către infrastructura de apă şi canalizare. Acest program investiţional complex va garanta bucureştenilor actualul tarif la serviciile de apă şi canalizare, pe toată durata acestor ani, acesta fiind unul dintre cele mai mici preţuri din România (locul 43 din 45 în topul tarifelor principalilor operatori din România)”, precizează Apa Nova, o companie Veolia.

Potrivit primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, programul de investiţii este “unul ambiţios, dar care va atrage beneficii directe asupra confortului şi siguranţei locuitorilor din Bucureşti, prin reducerea semnificativă a fenomenelor de inundaţie în zone depresionare, precum Tineretului, Theodor Pallady sau Colentina”, prin reducerea numărului de intervenţii în carosabil şi îmbunătăţirea condiţiilor de trafic, prin asigurarea accesului la utilităţi pe orice stradă.

“Concret, aceste lucrări de extindere se traduc prin 682,5 km noi la sistemul de apă şi canalizare care vor acoperi 1.915 străzi pe întreaga suprafaţă a Capitalei, desfăşurând-se pe o durată de 11 ani, cu dată de începere imediată”, a explicat Firea.

Conform Apa Nova, prin noul program de investiţii, suplimentar faţă de obligaţiile asumate până acum de concesionar, se urmăresc patru axe strategice: reducerea riscului de inundaţii în zonele centrale şi depresionare prin extinderea reţelei de canalizare pluviale şi menajere, dar şi prin creşterea capacităţii de transport a reţelei existente în caz de evenimente pluviometrice; adaptarea infrastructurii

de apă la nevoile actuale şi la dezvoltarea urbană prin extinderea sistemului de distribuţie a apei în Bucureşti şi în zonele limitrofe; extinderea reţelelor de apă şi canalizare conform planului de dezvoltare urbană; creşterea siguranţei sistemului de alimentare cu apă în caz de situaţii de urgenţă.

“În cei peste 20 de ani de când suntem responsabili de sistemul de apă şi canalizare, am asigurat zi de zi apă potabilă pentru peste 2 milioane de locuitori ai Capita lei, prin sistemul de management eficient am evitat irosirea a peste 650 milioane mc de apă, numărul de branşamente aproape s-a dublat, au fost instalate peste 39.000 de contoare inteligente, am conectat peste 700 de km de noi conducte şi avem zero întreruperi de alimentare cu apă mai mari de 24 de ore, am redus permanent impactul activităţilor noastre asupra mediului diminuând constant amprenta de carbon”, a declarat directorul general Apa Nova, Mădălin Mihailovici.

Compania, care a semnat contractul de concesiune cu Municipiul Bucureşti în anul 2000, susţine că acesta este “unul dintre cele mai performante parteneriate publice private din lume (top 5), conform site-ului Băncii Mondiale”. Potrivit Apa Nova, compania a investit peste 530 de milioane de euro până în prezent în îmbunătăţirea performanţelor sistemului de alimentare cu apă. AGERPRES