Modificarea Legii 152 de funcţionare a Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe va intra spre aprobare în şedinţa de marţi, 23 februarie, a Guvernului, după ce Ministerul Dezvoltării va face o analiză asupra plafonului salarial necesar pentru a intra în program, actualul plafon aducând discriminări între cei care au cumpărat şi viitorii cumpărători, a anunţat, miercuri, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea.

„Toate modificările la Legea 152 au fost acceptate, însă adoptarea hotărârii a fost amânată pentru şedinţa de marţi, deoarece există o condiţie, legată de salariu, care creează un cadru neunitar”, a explicat ministrul, după şedinţa de Guvern de miercuri.

Aceste locuinţe vor putea fi cumpărate şi prin programul „Prima casă”, iar modificarea Legii 152 va permite ca locuinţele construite de ANL să poată fi achiziţionate la un an de la închiriere, în loc de trei în prezent. „Am modificat condiţiile de cumpărare a acestor locuinţe şi astfel poate fi accesat şi creditul pentru ‘Prima Casă’. Erau unele condiţii ce îi opreau pe unii chiriaşi să cumpere prin acest program”, a spus ministrul Dezvoltării.

Ea a adăugat că, în cazul în care se optează pentru programul “Prima Casă”, avansul ce va trebui plătit va fi de circa 1.000 euro pentru o garsonieră, de 1.300 euro pentru un apartament cu două camere şi 1.800 euro pentru unul cu trei camere, însă nu vor putea dobândi locuinţa decât solicitanţii care au locul de muncă în aceeaşi localitate.

La stabilirea preţului locuinţelor s-a ţinut cont de valoarea de înlocuire, care se stabileşte anual de către Ministerul Finanţelor şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi se va actualiza la 31 ianuarie. La calcularea preţului de vânzare a locuinţelor a fost avută în vedere o medie ponderată a lucrărilor licitate în semestrul doi din 2009, la care s-a adăugat zece la sută, cota de cheltuieli neprevăzute. Elena Udrea a subliniat însă că aceste locuinţe nu vor avea finisaje de lux, dar vor respecta standardele tehnice şi nu vor putea fi înstrăinate decât după cinci ani de la cumpărare.

Licitaţiile pentru construirea de locuinţe destinate tinerilor prin ANL se publică pe SEAP, iar din martie vor fi licitate circa 13.000 de locuinţe. La licitaţie se poate înscrie orice constructor. În total, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului şi-a propus să construiască 100.000 locuinţe în următorii trei ani, preţul total pentru un metru pătrat fiind de 350-370 euro. Astfel, preţul unei garsoniere, cu o suprafaţă utilă de 40 mp, va ajunge la 19.140 euro, pentru un apartament cu două camere, cu suprafaţa de 55-58 mp, la 26.950 euro şi pentru un apartament cu trei camere (68-70 mp) la 36.014 euro. Dacă autorităţile publice locale vor vrea să vândă şi cota indiviză de teren, probabil că preţul va creşte uşor, a precizat Elena Udrea. AGERPRES