Deși în noiembrie consilierii locali din municipiul Roman aprobaseră taxele și impozitele locale pentru 2018, stabilite la același nivel aproape la toate capitolele ca în 2017, Guvernul a aprobat unele modificări fiscale care, spun autoritățile locale, văduvesc bugetele locale de sume importante. În aceste condiții, primarul Lucian Micu și-a asumat decizia de a mări taxele și impozitele locale pentru ca administrația să poată continua să funcționeze, în sens contrar fiind nevoie de luarea unor măsuri drastice în 2018, precum renunțarea la măturatul străzilor și trotuarelor sau închiderea iluminatului stradal,

„Am fost prezent la București, la o nouă ședință de Comitet Director al Asociației Municipiilor din România, acolo unde toți primarii care suntem membri ai acestui organism am sperat până în ultima clipă într-o susținere din partea majorității parlamentare a acelui amendament care a trecut la Comisia de buget-finanțe. Din păcate, cu toții am fost foarte dezamăgiți aflând că, exact în timp ce eram în ședință, acel amendament a picat în plen, ceea ce înseamnă că, în continuare, primăriile vor fi subfinanțate în anul care urmează. Acel amendament se referea la faptul ca întreaga sumă din impozitul pentru venit să rămână la autoritățile locale, fie că vorbim de consilii județene sau consilii locale – practic 66,8% să rămână către primării, în jur de 25% către consiliile județene și diferența să rămână pentru echilibrarea bugetelor. Mai mult decât atât, deși s-a încercat, pe cât posibil, să nu fie toți românii cei care să plătească pentru aceste modificări legislative care s-au întâmplat în cursul anului, se pare că poziția unanimă a tuturor primăriilor este aceea legată de majorarea taxelor și impozitelor locale. Drept pentru care, și noi vom introduce mâine un proiect suplimentar pe ordinea de zi, care va viza majorarea cu 20% a taxelor și impozitelor locale, pentru a acoperi măcar o parte din pierderile pe care Primăria Municipiului Roman le are prin transferul acestor contribuții de la angajat la angajator și, mai mult decât atât, reducerea cotei de impozitare de la 16% la 10%. E o decizie pe care personal mi-o asum, pentru că municipiul Roman a pornit pe un drum al dezvoltării și, din acest punct de vedere, nu trebuie să stagneze”, a declarat primarul Lucian Micu.

Față de nivelul taxelor din 2017, în ședința de joi, 21 decembrie, consilierii locali au votat aprobarea unei cote adiționale de 20% în vederea majorării unor impozite și taxe locale pentru anul 2018. De asemenea, bonificația pentru plata anticipată a impozitelor va fi de 5%, nu e 10% ca până acum. Modificării se  vor aplica și la impozitul pe clădiri nerezidențiale datorat de persoanele juridice, la impozitul pe teren și la impozitul pe mijloacele de transport. Taxa de înregistrare vehicule care nu sunt supuse înmatriculării va fi de 200 lei/an. Taxa specială pentru protecţia civilă va fi de 4 lei la persoane fizice deținătoare de locuință și 40 lei pentru contribuabili persoane juridice. Taxa de salubrizare pentru întreținerea și curățenia zonelor publice din municipiul Roman va fi de 6 lei la persoane fizice deținătoare de locuință și 60 lei pentru contribuabili persoane juridice.