Modernizarea sistemului de încălzire al Lugojului, din fonduri europene

Municipiul Lugoj intenţionează să-şi modernizeze sistemul de încălzire din fonduri europene, fapt pentru care a depus, împreună cu Primăria Pancevo (Serbia), în parteneriat, o cerere de finanţare în cadrul celei de a doua sesiuni de propuneri de proiecte a Programului IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Serbia.

Bugetul total al proiectului este de 901.481 de euro, din care 679.000 de euro sunt alocaţi Municipalităţii Pancevo şi 222.481 de euro celei din Lugoj. Pentru Lugoj, finanţarea nerambursabilă este de 218.031 de euro (98%), iar cofinanţarea locală este de 4.449 de euro (2%). Intitulat ‘Banat Sun 4 All’, proiectul se încadrează în Axa prioritară 1 Dezvoltare economică şi socială, Măsura 1.4 Creşterea nivelului de susţinere a C(ercetării) & D(ezvoltării) şi a inovării în regiunea de frontieră.

‘Obiectivul general al proiectului îl constituie îmbunătăţirea şi modernizarea sistemului de încălzire în Pancevo şi Lugoj, prin utilizarea resurselor energetice regenerabile. Proiectul are două obiective specifice principale, respectiv, crearea precondiţiilor pentru îmbunătăţirea şi modernizarea sistemului de încălzire în Lugoj prin întocmirea unui Studiu de Fezabilitate şi a Proiectului Tehnic precum şi crearea precondiţiilor pentru îmbunătăţirea şi modernizarea sistemului de încălzire în Pancevo prin construirea unui sistem de colectare a energiei solare’, a declarat miercuri Francisc Boldea, edilul şef al Lugojului.

Pentru municipiul Lugoj, proiectul prevede realizarea Studiului de Fezabilitate a Proiectului Tehnic şi a Auditului Energetic pentru instalarea de panouri solare pe şapte clădiri publice pentru furnizarea apei calde (la patru grădiniţe cu program prelungit, la Cantina de Ajutor Social, la Complexul de servicii pentru persoane vârstnice ‘Sf. Nicolae’ şi la Sala de Sport ‘Ioan Kunst Ghermănescu’). Pentru Pancevo, este prevăzută realizarea documentaţiei tehnice pentru furnizarea apei calde pentru 23 de blocuri de apartamente.

Proiectul depus marţi a fost realizat în colaborare de societatea JKP Grejanje din Pancevo şi de Biroul Management Proiecte – Programe din cadrul Primăriei Municipiului Lugoj şi are o durată de implementare de 24 de luni. În cadrul acestei sesiuni au fost depuse peste 150 de cereri de finanţare. AGERPRES