ciolos dacian.jpgDacian Ciolos, desemnat pentru portofoliul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in Comisia Europeana, a acordat un interviu Agentiei Agerpres in care vorbeste despre provocarile pe care le va avea in acest domeniu.

– Care sunt provocarile care stau in fata viitorului comisar pentru agricultura, in general, si ale lui Dacian Ciolos, in special, in viitorul mandat?

– In primul rand, este foarte asteptata o noua reformare a Politicii Agricole Comune, care sa ia in considerare noile realitati ale agriculturii si spatiului rural european intr-o Uniune Europeana cu 27 de state membre. Aceasta reformare este determinata si de provocarile deschiderii europene spre comertul international, dar si de schimbarile climatice, de asteptarile cetatenilor europeni in legatura cu protectia mediului si cu siguranta si calitatea alimentelor. In statele membre intrate in UE in ultimii ani, modernizarea agriculturii este in continuare o provocare.

Care este semnificatia functiei de comisar pentru agricultura si dezvoltare rurala in Comisia Europeana din punctul de vedere al Romaniei ca tara membra?

– Cred ca este, in primul rand, o recunoastere a ponderii Romaniei ca stat membru in cadrul Uniunii Europene, dar cred ca a fost si un fel de „pariu” al presedintelui Barroso, care si-a asumat nominalizarea mea pentru acest portofoliu, demonstrand ca si candidatii din noile state membre pot asuma portofolii importante la nivel european. Cred ca la fel ar putea fi interpretata si alocarea portofoliului important privind bugetul Uniunii Europene candidatului polonez.

– Care sunt sansele Romaniei si ale Poloniei – tari cu potential agricol deosebit – de a concura tarile cu traditie din UE?

– Nu cred ca mai putem vorbi doar de o concurenta intre tari in cadrul Uniunii Europene. E mai degraba o concurenta intre unitati de productie, firme, etc. In UE vorbim de o piata comuna unde nu mai exista frontiere sau bariere intre producatorii si comerciantii din toate statele membre ce compun aceasta piata comuna. Romania si Polonia, ca si celelalte state membre, trebuie sa faca dovada competitivitatii produselor pentru a se impune pe piata. Sa fii competitiv inseamna sa realizezi produse care sunt cumparate de catre consumatori, fie datorita pretului scazut, fie datorita calitatilor lor specifice. Asta presupune investitii pentru cresterea productivitatii sau pentru cresterea calitatii produselor. Daca aceste investitii vor fi sustinute inteligent de catre guvernele nationale, folosind oportunitatile oferite de Politica Agricola Comuna, eu cred ca sunt sanse.

– Criza economica si financiara va afecta bugetul PAC si implicit fondurile alocate tarilor membre pentru agricultura si dezvoltare rurala? Cum vedeti gestionarea acestui buget?

– Nu atat criza economica si financiara ar putea afecta bugetul Politicii Agricole Comune, cat deciziile de a realoca fonduri altor politici comunitare. Aceasta discutie privind repartizarea bugetului UE pentru perioada de dupa 2013 va avea loc in perioada urmatoare. Nu as vrea s-o anticipez.

– Care este parerea dumneavoastra privind o mai buna absorbtie a fondurilor europene, imbunatatirea exporturilor de produse agroalimentare, cucerirea unor noi piete si valorificarea potentialului agricol al Romaniei. Care ar fi, punctual, sfaturile in acest sens?

– Nu vreau sa mai dau sfaturi public nimanui, pentru ca nu cred ca asta ar folosi la ceva. Nici nu cred ca sunt in masura sa fac acest lucru. Sper insa, ca rezultatele activitatii in curs a Comisiei Prezidentiale pentru agricultura creata de presedintele Romaniei in acest an sa poata sa-si continue activitatea si in mandatul urmator de presedinte. Rezultatele activitatii acestei comisii ar putea fi utile viitorului guvern pentru a-si asuma politic o strategie multianuala pentru agricultura, alaturi de un plan de masuri pentru perioada pana in 2013, pana cand si bugetul european alocat agriculturii pentru Romania este deja cunoscut. AGERPRES