Modernizare a reţelelor de apă-canal cu circa un sfert de miliard de euro, în 14 localităţi sucevene

Peste 220.000 de suceveni vor beneficia de apă potabilă şi canalizare prin implementarea un proiect de circa un sfert de miliard de euro, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

El a spus că proiectul ce vizează extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din judeţ, în valoare totală de peste 234 de milioane de euro, se va semna la Ministerul Fondurilor Europene pe 16 decembrie. “Este cel mai mare proiect pe care îl implementăm, de aproape un sfert de miliard de euro. E un lucru bun. Durata de implementare este de patru ani”, a spus Flutur.

Prin acest proiect se vor reabilita cinci surse de apă, se construiesc trei noi surse de apă la Vicovu de Sus, Marginea şi Putna, se extinde aducţiunea de apă potabilă pe o lungime de 8,3 kilometri şi se vor reabilita şi înlocui conducte de aducţiune pe o lungime de 29,4 km. Totodată, se vor construi cinci rezervoare de apă noi cu capacităţi între 500 şi 3.000 de mc, se vor reabilita 13 rezervoare, se construiesc 22 de staţii de pompare a apei potabile şi se vor reabilita patru staţii.

Pentru distribuţia apei potabile vor fi montate conducte noi pe o lungime de 295 de kilometri şi se vor reabilita 18,9 kilometri de conducte.  În ceea ce priveşte apa uzată, va fi extinsă reţeaua de conducte cu 321 de kilometri, se vor reabilita 4,6 kilometri şi se vor construi 107 staţii de pompare a apei uzate.

De asemenea, vor fi construite patru noi staţii de epurare la Vicovu de Sus, Marginea, Putna şi Dolhasca, se vor reabilita staţiile de epurare de la Suceava, Siret şi Câmpulung Moldovenesc şi 40 de kilometri de reţele de refulare a apei uzate spre râuri.  Preşedintele CJ Suceava a arătat că, potrivit datelor oferite de operatorul regional de apăcanal, ACET, consumul lunar mediu per persoană este de 2,3 mc de apă, iar gradul de conectare este aproape de 90% în urban şi de 75% în urbanul mic şi rural.  “Acest proiect este un pas uriaş spre confort şi civilizaţie”, a mai spus Gheorghe Flutur.

Prin proiectul “Dezvoltarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Suceava, în perioada 2014-2020”, promovat prin POIM, se continuă procesul investiţional derulat prin POS Mediu 20072013 şi sunt propuse investiţii în valoare totală de 234.476.395 euro pentru modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată în 14 localităţi din judeţul Suceava, respectiv municipiul Suceava, Şcheia, Salcea, Fălticeni, Rădăuţi, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Vicovu de Sus, Marginea, Siret, Suceviţa, Putna, Dolhasca, şi Mitocu Dragomirnei, beneficiari fiind circa 226.000 locuitori. AGERPRES