Modelul-cadru al contractului de mangement a fost adoptat de Guvern

Modelul-cadru al contractului de management pe care urmeaza sa-l incheie directorii de deconcentrate a fost aprobat de Executiv, printr-o hotarare, in ultima sedinta de guvern.

”In vederea asigurarii managementului serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale, ordonatorii principali de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea carora functioneaza vor incheia contracte de management cu directorii coordonatori ai serviciilor publice deconcentrate si cu adjunctii acestora”, se arata in textul hotararii de guvern, publicata in Monitorul Oficial.

Incadrarea acestor persoane se face in conditiile prevazute de OUG 37/2009 privind unele masuri de imbunatatire a activitatii administratiei publice, care prevede ca sefii de deconcentrate vor fi numiti printr-un contract de management. In continutul contractului, incheiat pe o perioada de patru ani, sunt prevazute clauzele minimale care reglementeaza drepturile si obligatiile partilor. In hotarare se mentioneaza ca indicatorii specifici de performanta se stabilesc de ordonatorii principali de credite in subordinea, in coordonarea sau sub autoritatea carora functioneaza serviciul public deconcentrat si constituie anexa la contractul de management incheiat.

Ordonatorii principali de credite pot stabili clauze suplimentare in functie de specificul activitatii acestuia. Contractul de management se reziliaza in cazul neindeplinirii obligatiilor prevazute de acesta. Printre obligatiile directorilor coordonatori si adjuncti sunt mentionate realizarea planului de mangement si urmarirea executiei obiectivelor si a indicatorilor de performanta, precum si elaborarea si aplicarea politicilor si strategiilor in masura sa asigure desfasurarea in conditii performante a activitatii curente si de perspectiva a serviciului public deconcentrat, in concordanta cu politicile si deciziile Guvernului in vederea punerii in aplicare a obiectivelor programului de guvernare.

Directorul coordonator va putea fi demis la initiativa ordonatorului principal de credite in cazul evaluarii acestuia ca necorespunzator. Revocarea acestuia din functie se va face de ordonatorul principal de credite pentru neindeplinirea sau indeplinirea necorespunzatoare a obligatiilor prevazute de lege si de contractul de management, cu notificarea prealabila scrisa cu minimum 15 zile inainte de aplicarea masurii, se precizeaza in hotararea de guvern.

Premierul Emil Boc preciza, la sfarsitul lunii aprilie, ca este vorba despre 2.000 de oameni care conduc administratia statului si care se afla sub incidenta actului normativ. Potrivit primului-ministru, noii sefi vor incheia cu ministri un contract de management in care sunt precizati ”indicatorii de performanta, ce sarcini trebuie sa indeplineasca, exigentele specifice perioadei de criza atat sub aspectul salarizarii, cat si sub aspectul cerintelor politicii guvernamentale”. ”Acestia semneaza contractul de management cu termene de evaluare concrete, cu modalitati concrete de reziliere, dupa principiul potrivit caruia nimeni nu este batut in cuie in functia de sef”, mentiona seful Executivului. Emil Boc a reafirmat ca obiectivul Guvernului nu este ”politic”, ci consta in eficienta actului de guvernare si management. El a subliniat ca este nevoie de performanta in administratie ”si nu de carnete de partid”. ”Am intronat responsabilitate prin aceasta ordonanta”, a spus, atunci, primul-ministru.