Preşedintele ActiveWatch, Mircea Toma, a afirmat joi că ONG-urile vor continua să ceară reconstruirea Halei Matache pe fostul amplasament şi că decizia magistraţilor clujeni „va da temei pentru o plângere penală împotriva primarului general Sorin Oprescu”.

Într-o conferinţă de presă desfăşurată la sediul ActiveWatch, Toma a susţinut că actualul conflict dintre ONG-uri şi Primăria Generală a Capitalei cu privire la lărgirea magistralei nord-sud va fi „internaţionalizat”, „MCV-ul urmând să fie înştiinţat” despre modul în care se comportă „anumiţi primari”.
El a caracterizat însă drept „o aparentă victorie a unor ONG-uri asupra unui primar care a acţionat ilegal” decizia privind anularea de către Curtea de Apel din Cluj a hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi a autorizaţiei de construcţie emisă de primarul general Sorin Oprescu pentru lărgirea magistralei nord-sud.

„Este o victorie a la Pirus, pierderile fiind ireparabile”, a spus Roxana Wring, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Monumentelor şi Patrimoniului (Pro.Do.Mo) din România.
Ea a apreciat că „Primăria Generală a Capitalei s-a comportat ca un infractor” şi a anunţat că ONG-urile vor continua bătălia pentru reconstruirea Halei Matache, a Hotelului Marna şi a celorlalte clădiri demolate.
Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, Nicuşor Dan, a calificat drept „un uriaş abuz” demolarea a 90 de clădiri şi evacuarea a circa 1.000 de oameni.

El a declarat că a atacat deja la Tribunalul Bucureşti cele cinci acte în baza cărora Primăria Capitalei a continuat lucrările de demolare şi a susţinut că instanţa va anula şi noile autorizaţii emise, pentru că au acelaşi obiect ca şi cele declarate ilegale la Cluj, în decizie irevocabilă.

„Va mai fi un proces de anulare, pe care nu l-am depus încă. Pentru anularea autorizaţiilor de construcţie avem termen până în ianuarie 2014. Noi am cerut oprirea lucrărilor”, a afirmat Nicuşor Dan, care se consideră „îndreptăţit să ceară repunerea acelor clădiri pe fostele amplasamente pentru a se dovedi că România este un stat de drept”.

Magistraţii de la Curtea de Apel din Cluj au anulat în urmă cu o săptămână hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi autorizaţia de construcţie emisă de primarul general Sorin Oprescu pentru lărgirea magistralei nord-sud, la solicitarea reprezentanţilor Asociaţiei Centrul Independent pentru dezvoltarea Resurselor de Mediu şi Asociaţiei pentru Protecţia şi Documentarea Patrimoniului Pro Domo.
Este vorba de Hotărârea cu nr. 151 din iunie 2006, a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, şi autorizaţia de construcţie cu nr. 363 din 2009 a primarului general al municipiului Bucureşti, care delimita spaţiul public aferent diametralei nord-sud, etapa 1, pe tronsonul Buzeşti, Berzei, Vasile Pârvan, în cadrul Planului Urbanistic Zonal Dublarea diametralei nord-sud pe tronsonul Buzeşti, Berzei, Vasile Pârvan, Hasdeu, Uranus, Calea Rahovei.

Diametrala Buzeşti-Berzei-Uranus este unul dintre cele mai importante proiecte derulate de Primăria Capitalei. Drumul va face legătura între Piaţa Victoriei şi Gara Progresul, reprezentând o alternativă la calea Victoriei şi bd. Magheru pentru persoanele care doresc să ajungă din nordul Capitalei la ieşirea din Bucureşti spre Giurgiu. AGERPRES