raicu_mircea.jpgPrimăria Capitalei riscă să rămână în incapacitate de plată dacă primarul general, Sorin Oprescu, nu va corecta bugetul municipalităţii, aşa cum a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, pe 28 februarie, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Capitalei Mircea Raicu.

„Dacă primarul general nu va rescrie bugetul, aşa cum a fost aprobat de Consiliu, finanţele nu vor putea să ia în seamă acest buget. În aceste condiţii, primarul general nu va mai putea primi bani de la bugetul de stat, şi 80% din bani vin de la buget”, a susţinut democrat-liberalul. El şi-a exprimat speranţa ca vineri, 25 martie, să se rezolve această problemă, prin acceptarea de către primarul general a corectării bugetului.

„Sper ca vineri, răspunsul pe care îl vom primi de la primarul general să încheie această dispută sterilă. Noi avem toată disponibilitatea de analiză a fiecărei situaţii pe care primarul general o supune atenţiei, cum este cea care priveşte Centrul Istoric, să găsim o soluţie de finanţare””, a spus Raicu. Viceprimarul Capitalei a precizat că a convenit cu Primarul General ca, până vineri, Comisia de Buget-Finanţe a CGMB să se întâlnească cu Direcţia Economică a Primăriei Capitalei, să stabilească clar care sunt problemele şi să prezinte CGMB o nouă propunere de rectificare a bugetului. Pe de altă parte, Mircea Raicu a spus că nu face decât să constate că primarul general nu vrea să aplice un buget aprobat de Consiliul General.


„Îi atrag atenţia că aceasta este infracţiune. Îi cerem urgent primarului Sorin Oprescu să intre în legalitate şi să rescrie bugetul în forma în care a fost aprobat de către Consiliu. Este evident că avem de-a face cu o nouă încercare a primarului general de a genera un nou conflict pentru a-şi măsura incompetenţa şi nerealizările”, a mai precizat Raicu.


Consilierii PDL şi o parte din cei ai PSD au votat luni, 28 februarie, în cadrul şedinţei CGMB bugetul Capitalei cu amendamentele pe care le-au propus consilierii PDL. Amendamentele vizau alocarea sumei de 500 milioane de lei pentru subvenţionarea serviciilor furnizării de energie termică şi transportul în comun. Banii au fost alocaţi de la alte cheltuieli care, în opinia consilierilor PDL, nu sunt necesare pentru dezvoltarea oraşului. Pe 22 martie, bugetul municipalităţii pentru anul 2011 a fost restituit Primăriei Capitalei de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bucureşti – Trezorerie, în vederea soluţionării mai multor probleme identificate în cuprinsul acestuia, a anunţat un comunicat de presă al Prefecturii Bucureşti.


În document se precizează că municipalitatea trebuie să corecteze mai multe erori materiale comise precum: depunerea anexei la buget referitoare la aprobarea numărului de posturi şi a fondului de salarii pentru anul 2011 pentru fiecare instituţie publică subordonată Primăriei Municipiului Bucureşti, corelarea veniturilor şi cheltuielilor bugetului local ca urmare a introducerii de amendamente la aprobarea bugetului local pe 2011, depunerea situaţiei sumelor decontate de casele de asigurări de sănătate pentru serviciile medicale furnizate şi sumele alocate din bugetul Ministerului Sănătăţii cu această destinaţie, retransmiterea situaţiei privind gradul de realizare a veniturilor proprii pe anii 2009 şi 2010.


Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, tot pe 22 februarie, că bugetul municipalităţii o să fie revotat, pentru că este nefuncţional, urmând să aibă o întâlnire pe această temă cu consilierii generali chiar în cursul zilei. „Bugetul o să fie refăcut complet, pentru că acesta este nefuncţional. Noi am prezentat amendamentele consilierilor generali, au fost introduse în buget şi respinse de către Ministerul de Finanţe”, a afirmat Oprescu. AGERPRES