Mioara Mantale:

Peste 250 de lucratori ai IGSU, Politie, Jandarmerie, SMURD si serviciilor publice, beneficiind de 70 de autospeciale de toate tipurile, au participat la un exercitiu de simulare a interventiei in cazul producerii unui cutremur in Bucuresti, exercitiu menit sa verifice modul de coordonare si actiune la fata locului a unitatilor speciale de interventie.
Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, in calitate de sef al Comitetului Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta, a fost prezent la aplicatie, dorind sa se convinga de nivelul de pregatire al institutiilor abilitate in cazul unei interventii de acest gen. In discutiile cu reprezentantii IGSU, prefectul a pus accentul pe necesitatea actualizarii bazelor de date detinute de institutii cu privire la gradul de risc pe fiecare sector in parte. “Fiecare serviciu deconcentrat, fiecare institutie trebuie sa inteleaga ca baza de date trebuie pusa la punct la secunda. In orice minut trebuie sa stim, de exemplu, cat de mult s-a deteriorat o cladire din Bucuresti si care este riscul la care se expune. De asemenea, Distrigaz, RADET, Apa Nova trebuie sa stie care sunt perimetrele cu un grad sporit de risc pe domeniile lor de activitate. Avem statistici, dar nu sunt actualizate. Specialistii nu au venit sa inspecteze pe teren situatia, iar Inspectoratul de Stat pentru Constructii (ISC) este prima institutie cu rol direct in aceasta chestiune”, a spus Mioara Mantale.

Ea a subliniat ca ISC trebuie sa colaboreze mai strans cu primariile, aratand ca toate aceste institutii si servicii publice, dar si Politia, Jandarmeria si Pompierii, trebuie sa constientizeze rolul pe care il au intr-o situatie de urgenta. “Suntem mai pregatiti decat in urma cu cativa ani, dar mai avem multe de facut pentru a putea gestiona foarte bine o situatie generata de un cutremur. Conteaza foarte mult actiunile preventive si cele de informare si educare a cetatenilor. Stim ca dotarile sunt inca precare, dar am cerut primariilor sa prezinte necesarul financiar pentru achizitionarea de autospeciale pentru interventie. Avem date de la toate sectoarele, cu exceptia sectorului 5, care nu a catadicsit sa ne dea acest ajutor”, a aratat Mantale, insistand pe rolul pe care-l joaca in astfel de probleme comitetele locale pentru situatii de urgenta.

Potrivit prefectului Capitalei, ar fi de dorit ca cetatenii sa-si asigure locuintele, astfel incat, in caz de cutremur, sa poata primi despagubiri. Mioara Mantale a mai spus ca, printr-un program derulat cu Banca Mondiala, 50 de milioane de euro vor fi alocate unui numar de 15 spitale, pentru a fi consolidate.

La randul sau, general de brigada Viorel Nemes, prim-adjunct la IGSU, a declarat ca unitatile speciale sunt pregatite sa intervina in cazul unei situatii reale, insa, din punct de vedere al dotarilor, “suficienta este departe”. “Chiar daca am primit un sprijin financiar de la MAI si am achizitionat anul trecut 270 de autospeciale, avem nevoie de peste 1.200 la nivelul intregii tari. Bucurestiul ar avea nevoie de cel putin sase autoscari de mare capacitate, dar are in prezent doar una si, in acest an, vor fi achizitionate inca doua”, a spus Nemes.

El a explicat ca exercitiul se incadreaza in cele peste 120 de activitati similare organizate la nivelul intregii tari cu ocazia sarbatoririi “Saptamanii protectiei civile in Romania”, dar reprezinta si comemorarea a 30 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, soldat cu aproape 1.500 de victime numai in Bucuresti.