dobre_victor_paul1.jpgMinistrul delegat pentru Administraţie, Victor Paul Dobre, a cerut Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă şi prefecţilor să fie mobilizaţi în zonele cu risc de inundaţii.

„A fost în direct Comitetul Naţional cu Comitetele Judeţene din toate prefecturile care au primit atenţionare atât pe meteo, cât şi pe hidro. S-au stabilit măsurile conform procedurilor care sunt pentru fiecare caz în parte. Evaluările au în vedere în primul rând situaţii de risc posibile care pot apărea local şi am cerut fiecărui prefect, fiecărui Comitet Judeţean să evalueze şi să fie mobilizaţi pe zone de risc care sunt în fiecare judeţ şi care în general sunt cunoscute”, a declarat Victor Paul Dobre, la videoconferinţa de joi cu reprezentanţii Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă.

Referitor la pagubele înregistrate din cauza condiţiilor meteorologice, el a spus că nu s-au înregistrat situaţii deosebite.

„Au fost afectate cam 400 şi ceva de hectare de teren agricol (…) Intervenţii semnificative am avut în Bacău, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Prahova, Suceava şi Vrancea, dar intervenţii foarte punctuale, nu s-au generalizat, au fost două locuinţe inundate, trei anexe, şase subsoluri, deci nu sunt situaţii deosebite”, a declarat Dobre.

El a menţionat că ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a dispus controale cu echipe mixte privind serviciul de permanenţă la prefecturile care au primit atenţionare meteorologică sau hidrologică.

„Din punct de vedere al prefecturilor, am cerut permanenţă peste tot (…) S-a dispus de către ministrul Rus control în seara aceasta peste tot, cu echipe mixte. Facem controale, intervenim, dar din păcate mai avem şi primării unde apune soarele mai devreme”, a declarat Dobre.

El a precizat că măsurile de evacuare se stabilesc la nivelul Comitetelor Locale sau Judeţene, în funcţie de situaţie. „În anumite situaţii se cere aprobarea Comitetului Naţional, nu suntem în această situaţie”, a spus Dobre.

La rândul sau, şeful Departamentului Ordine şi Siguranţă Publică din cadrul MAI, Ioan-Nicolae Căbulea, a declarat că a dispus ca efectivele care au ca responsabilitate asigurarea ordinii şi liniştii publice să-i sprijine, la nevoie, pe angajaţii MAI implicaţi în gestionarea situaţiilor create ca urmare a precipitaţiilor abundente din ultima perioadă.

„Începând de la ora 18.00 până mâine dimineaţă la ora 6.00 este avertizare cod portocaliu, cantităţi însemnate de apă pe suprafeţe extinse mai mult de 50 de litri pe metru pătrat în judeţele menţionate în avertizare. Mâine dimineaţă la ora 6.00 sunt şanse foarte mari ca ANM să modifice această hartă în felul următor: vor rămâne sub cod galben judeţele din sud-estul ţării – Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Brăila probabil şi cele din sud-vestul ţării – Caraş, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Hunedoara. Această hartă va arăta în felul următor – deci cod galben pe sud-vest, cod galben pe sud-est, restul codului galben se va ridica mâine la ora 6.00. Partea grea rămâne în această noapte, cu cantităţi destul de mari de precipitaţii, repet de la ora 18.00 până mâine dimineaţă la ora 6.00”, a declarat directorul general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.
La rândul său, directorul ştiinţific al Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Mary-Jeanne Adler, a spus că instituţia pe care o reprezintă a continuat avertizarea de ieri.

„Noi am continuat avertizarea de ieri, având în vedere că ploile s-au extins, chiar dacă nu au fost deosebit de intense în cursul zilei de azi. Începând cu ora 14.00 am dat cod portocaliu pe râurile din zona Podişului modovenesc (…) S-a extins foarte mult codul galben, cod de atenţionare pentru râurile montane atât din judeţul Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Gorj şi întreaga zonă a Banatului”, a adăugat Mary-Jeanne Adler. AGERPRES