cinteza_mircea.jpgMinistrul sanatatii, Mircea Cinteza (foto), i-a atentionat pe „afaceristii” din domeniul sanitar, cei care au blocat, in opinia sa, buna desfasurare din sistem, ca pun in pericol, prin actiunile lor, viata tuturor bolnavilor din Romania.
Mircea Cinteza a apreciat ca dorinta de a obtine profit in urma afacerilor din sistemul sanitar este principala cauza a declansarii crizei medicamentelor, in conditiile in care peste 70% dintre spitale si-au achitat datoriile sau obligatiile fata de firmele private. In aceste conditii, totusi, a adaugat Cinteza, s-a decis sistarea livrarilor de produse medicale si medicamente la toate spitalele. Ministrul sanatatii a prezentat presei un grafic din care rezulta ca cifrele de afaceri ale firmelor care fac profit in domeniul sanatatii au crescut de peste patru ori in ultimii ani. El mai spus ca firmele care furnizeaza produse medicale, respectiv seringi, ace, vata, tifon, au facut in 2004 un profit mai mare de 250 miliarde lei, din care mai au de incasat doar 200 miliarde lei de la unele spitale.

„In aceste conditii, este mai mult decat imoral sa blochezi sistemul sanitar. Este evident ca, daca aceste actiuni continua, inseamna ca bolnavii din Romania sunt ostaticii nevinovati ai celor care vor sa-si incaseze imediat profiturile de anul trecut. Bugetul sanatatii, proiectat de PSD cu un deficit de peste 20%, nu permite ca acest lucru sa se intample imediat. Platile le putem face doar esalonat”, a apreciat ministrul sanatatii.

La capitolul materiale sanitare, Mircea Cinteza a spus ca, potrivit unui ordin al ministrului, spitalele sunt obligate de acum inainte sa achizitioneze, in regim de urgenta pentru situatii speciale, toate produsele medicale si medicamentele necesare pentru lunile mai-iunie si care nu sunt livrate de acei furnizori ce refuza sa-si onoreze contractele. El a aratat ca spitalele care au nevoie se pot folosi anticipat de bugetul alocat pe lunile mai-iunie.