nemirschi_nicolae.jpgMinistrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, joi, la Galati, ca a propus modificarea legii fondului de mediu astfel incat primariile sa poata primi bani pentru inchiderea depozitelor de gunoi neconforme.

„In pachetul de legi de masuri anticriza am propus o modificare a legii fondului de mediu astfel incat imediat ce legea va fi publicata in Monitorul Oficial, sa pot da un ordin de ministru pentru o aplicatie care inseamna alocarea de fonduri de la Ministerul Mediului, de la fondul de mediu, pentru administratiile locale care au dificultasi financiare pentru activitatile de sistare si inchidere de gropi”, a spus Nicolae Nemirschi.

Ministrul a precizat ca este nevoie de aplicarea acestei masuri intrucat in mediul rural sunt multe primarii care nu dispun de banii necesari inchiderii gropilor neconforme. Nicolae Nemirschi a precizat ca in cursul zilei de vineri Garda de Mediu ar urma sa faca public un inventar al gropilor de gunoi.

Ministrul a recunoscut ca desi exista un plan national de gestionare a deseurilor, pana acum foarte multe gropi de gunoi nu au fost inchise din cauza ca au aparut o serie de probleme. „Sunt niste probleme. Exista una generala pentru ca din punctul meu de vedere angajamentul pentru 16 iulie 2009 mi s-a parut ca l-am facut cam repede… Prin 1998, 1999, am inceput discutiile pentru intrarea in Uniunea Europeana. Tinta a fost atunci intrarea in 2004. Am tot facut angajamente ca intram in 2004, s-a intamplat sa nu intram, dar angajamentele au ramas si asa s-a intamplat si cu termenul de 16 iulie 2009 pentru inchiderea gropilor de gunoi neconforme”, a declarat ministrul Mediului.

In plus, a explicat Nemirschi, au fost probleme si privind stabilirea locatiilor pentru depozitele conforme, care trebuiau sa indeplineasca anumite conditii. „Au existat probleme privind stabilierea localitatilor pentru depozite, pentru ca vorbim despre cele conforme, pe suprafete mari, si care trebuie aliniate conditiilor optime: la o anumita distanta de localitati si care trebuiau sa imbine in acelasi timp si latura economica”, a mai afirmat ministrul.

O alta problema, a explicat Nicolae Nemirschi, a fost aceea ca firmele de consultanta angajate pentru a elabora studiile au fost angajate pe fonduri de preaderare. „Practic, avem firul rosu pe care trebuie sa il urmam, dar au existat si exista incoveniente”, a spus ministrul Mediului. Pentru ca Romania sa evite ca UE sa activeze procedura de infrigement, in tara trebuie infiintate de urgenta statiile de transfer, a subliniat Nemirschi. Ministrul Mediului s-a aflat joi la Galati pentru a participa la actiunile initiate in cadrul proiectului „Ofensiva Verde Continua”, desfasurat sub patronajul Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului si cu sprijinul Grupului de Presa Reporter. AGERPRES