Ministrul Natalia Intotero i-a îndemnat pe reprezentanţii administraţiilor locale să comunice direct cu românii aflaţi în străinătate

Ministrul românilor de pretutindeni, Natalia Intotero, prezentă, pe 4 august, la Slatina, unde a prezentat obiectivele celei de-a doua etape a campaniei naţionale “Informare acasă! Siguranţă în lume!”, i-a îndemnat pe reprezentanţii administraţiilor locale din judeţul Olt să comunice direct cu românii aflaţi peste graniţe, să le prezinte investiţiile noi din localităţi.

Natalia Intotero a afirmat că mulţi primari comunică direct cu românii din localităţile lor plecaţi în străinătate şi că mare parte din românii plecaţi în afară îşi doresc să se întoarcă în România la un moment dat.

“Niciunul nu a plecat de bine din ţară şi cred că împreună, alături de politicile guvernamentale, putem să-i convingem ca la un moment dat să se întoarcă acasă. Pe ei îi interesează foarte mult ce se întâmplă în România la nivel global. Dar cel mai mult îi interesează ce se întâmplă în localitatea de unde ei au plecat. Cu toţii şi-au dus cu ei România acolo unde sunt. (…) Şi se interesează şi ar vrea să aibă cât mai multe informaţii referitoare la localităţile de unde au plecat. (…) Sunt mulţi români care n-au mai reuşit să ajungă în ţară de mulţi ani şi informaţiile pe care şi le iau despre localităţile de unde au plecat, despre România, în principal şi le iau din mediul online. Nu întotdeauna sunt şi cele mai bune informaţii. De acea, cred că o comunicare directă din partea dumneavoastră, a reprezentanţilor unităţilor administrativ-teritoriale cu cetăţenii din localităţile dumneavoastră care sunt în afara graniţelor, ar fi de un real folos. Ştiu că în fiecare localitate vă daţi toată silinţa să reuşiţi să oferiţi o Românie modernă prin investiţii în infrastructură, apă, canalizare, reabilitări de drumuri, în sănătate, în educaţie, locuri de muncă noi. Toate aceste aspecte ar fi foarte bine să se aducă la cunoştinţa românilor noştri de pretutindeni chiar de dumneavoastră”, a declarat ministrul.

Natalia Intotero a subliniat că prin campania de informare derulată în prezent “nu ne dorim să-i încurajăm pe conaţionalii noştri să plece în afara graniţelor, dar încercăm să ne facem datoria de a-i informa şi dacă îşi doresc să plece în afara graniţelor să cunoască pericolele la care se supun dacă nu pleacă informaţi din ţară”.

Ministrul a menţionat că românii se pot interesa şi în privinţa transportului, firmele din România autorizate pentru transportul internaţional fiind prezentate pe site-urile ministerului pe care îl conduce, dar şi de pe site-urile misiunilor diplomatice, consulatelor ori cu sprijinul unor asociaţii româneşti.

Natalia Intotero a adăugat că este important pentru românii care pleacă în străinătate, fie şi pentru a călători, să se informeze despre ţara în care se deplasează.

“Deci practic în această campanie a noastră, de informare, încercăm să facem prevenţie, încercăm să facem cunoscut tuturor cetăţenilor, chiar şi celor care călătoresc în străinătate, să facem cunoscut cât este de important să se intereseze despre ţara unde doresc să călătorească sau doresc să-şi aleagă un loc de muncă, despre legislaţia ţării respective, cât este de important să fie atenţi în momentul în care semnează un contract de muncă, cât este de important să nu-şi lase niciun moment documentele în mâna celor care le oferă un loc de muncă şi dacă se află într-o situaţie neplăcută să ştie că statul român le este aproape prin instituţiile care le oferă acest sprijin, începând de la misiuni diplomatice, consulate generale, consulate, numere de telefon care sunt accesibile 24 din 24 de ore”, a conchis ministrul.

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a subliniat, la rândul său, importanţa acestei campanii de informare. “Cred că este foarte importantă – şi felicit organizatorii acestei campanii – ca românii să fie informaţi înainte de a face pasul să plece la studii, la muncă sau cu diverse alte ocazii în străinătate. Un om foarte bine informat este mai sigur şi el ştie că nu este singur şi beneficiază atunci când este afară de sprijinul foarte multor instituţii, care pot să îi acorde consultanţă şi sprijin, în funcţie de problema pe care o are”, a declarat Oprescu. AGERPRES