Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, a precizat joi, la Zalău, că judeţul Sălaj este printre primele din ţară privind sistemul de gestionare al deşeurilor şi în ceea ce priveşte racordarea gospodăriilor la sistemele de apă şi canalizare.

Aș vrea să încep prin a aprecia şi lăuda performanţa judeţului Sălaj în gestionarea deşeurilor. De foarte multe ori auzim în România că nu se poate, auzim că nu există legislaţie, nu există sprijin financiar şi nu există instituţii care să facă un management corect al deşeurilor. Judeţul Sălaj este exemplul cel mai bun că atât legislaţia, cât şi investiţiile care sunt finanţate de autorităţile judeţene locale şi de statul român, cât şi implicarea pot aduce rezultate bune, pot duce la un sistem de gestionare al deşeurilor performant. Sunteţi printre primele judeţe din ţară la capitolul ‘deviere de la groapă’. Este un termen care arată eficienţa sistemului de colectare selectiv„, a declarat Tanczos Barna, în cadrul unei conferinţe de presă.

 

Ministrul Mediului a precizat că sunt foarte puţine judeţe din ţară care se pot mândri cu procente de deviere de la groapă de 60%, aşa cum se întâmplă în Sălaj.

Acesta a adăugat faptul că Ministerul Mediului va finanţa prin două programe naţionale prin care se va îmbunătăţi infrastructura de colectare a deşeurilor, unul vizând centrele de aport voluntar pentru deşeuri voluminoase, altele decât cele menajere, precum cele din construcţii, mobilier, deşeuri periculoase, anvelope sau biomasă şi realizarea de insulele digitalizate în mediul urban, supraterane şi subterane, ce vor asigura colectarea a cel puţin cinci fracţii de deşeuri.

Judeţul este mult, mult peste media pe ţară în ceea ce priveşte racordarea la sistemele de alimentare cu apă şi canalizare. Peste 82% din gospodării sunt conectate la o reţea de alimentare cu apă, ceea ce înseamnă foarte mult, chiar şi la nivel naţional, iar la nivelul sistemelor de canalizare avem un procent de 79%. Este un judeţ exemplu şi din acest punct de vedere şi vă felicit„, a mai precizat Barna Tanczos.

Vizita ministrului Mediului în Sălaj continuă la Centrul de management integrat al deşeurilor (CMID) Dobrin şi lacul de acumulare de la Vârşolt. AGERPRES