grapini_maria1.jpgMinistrul delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism, Maria Grapini, a declarat, vineri, la Cluj, că încă nu are pârghiile necesare pentru a face acele schimbări în minister care ar aduce eficientizarea şi o schimbare reală a instituţiei.

„Ce am constatat în 11 luni? Da, şi o spun fără reţinere, este nevoie de o schimbare a instituţiilor statului, de eficientizare, dar trebuie să avem o schimbare în structura de persoane care lucrează. Nu clădirea, nu biroul face politici, ci resursa umană de acolo. Mi-a fost dat să văd în 11 luni mulţi oameni nepotriviţi în locul de muncă în care lucrează şi trebuie să o spun, trebuie să recunoaştem acolo unde lucrurile nu sunt bune, ca să putem să schimbăm. Eu nu vreau decât rezultate şi acestea sunt cele care pot duce la schimbarea pe care toată lumea o aşteaptă”, a declarat Maria Grapini.

Ministrul a dat câteva exemple de funcţionari pe care i-a cunoscut în răstimpul de când a preluat conducerea ministerului şi despre care a spus că nu îşi fac treaba, nu au idee, nu muncesc, dar totuşi nici nu pot fi concediaţi deoarece legislaţia face acest lucru foarte dificil. „Cum vă imaginaţi că un funcţionar public, fost secretar de stat, fost lucrător la Bruxelles, lucrează acum la mine la minister că asta e legea funcţionarului public, trebuie să i se asigure un post în momentul în care nu mai are altă funcţie, n-a făcut nimic timp de 11 luni, şi-a făcut pontaj fictiv, şi-a băgat concediu de tată că i-a născut soţia, dar şi-a pontat singur înainte de a aduce documentele şi de a fi aprobat. Deci tot felul de exemple vă pot da. Aceşti oameni eu nu pot să-i dau afară acum, pe legea care există”, a explicat ministrul.

Ea a mai precizat că este necesar şi că a şi propus o modificare a legii, ca angajaţii să fie recompensaţi în funcţie de cum muncesc şi să nu existe o diferenţă atât de mare între drepturile funcţionarilor şi drepturile celorlalţi salariaţi din România. Ministrul a mai spus că ar propune o lege aşa cum există în Portugalia, unde oamenii nu sunt angajaţi ca funcţionari decât dacă dovedesc că au lucrat înainte în mediul privat. AGERPRES