Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a apreciat vineri ca fiind „unic în România şi exemplu de urmat” proiectul Primăriei Oradea de regenerare urbană privind amenajarea a trei centre de cartier, piaţete spaţii urbane moderne, dedicate relaxării.
„Felicit Primăria Oradea pentru demersurile sale, pentru curajul de a aborda proiecte noi. Proiectul piaţetelor de cartier este un proiect inovativ, gândit sub formă de mobilitate policentrică, respectiv zone de relaxare dedicate exclusiv pentru pietoni şi pentru a sigura un mediu adecvat celor care vor să se plimbe în aer liber. Este un proiect de referinţă la nivel naţional, fiind proiectate trei astfel de zone, Piaţa Magnoliei (în cartierul Rogerius), Piaţa din cartierul Nufărul şi Piaţa din cartierul Ioşia, o reţea de zone pietonale. Este unic în România şi poate fi luat ca exemplu de celelalte administraţii locale interesate de aceste domenii de mare viitor pentru confortul şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale oamenilor,” a declarat, în Piaţa Magnoliei, ministrul Boloş.
Ministrul a precizat că, pentru mobilitate urbană la nivel naţional, au fost alocaţi peste un miliard de euro, iar pentru proiectele de regenerare urbană, peste 850 de milioane de euro.
„De aceea ne străduim să asigurăm mecanismele instituţionale şi în curând, sper eu, să putem să promovăm proiectul de act normativ care reglementează regenerarea urbană astfel încât primarilor, preşedinţilor de consilii judeţene să le oferim tot cadrul necesar pentru ca astfel de proiecte să poată fi implementate în interesul cetăţenilor,” a spus ministrul.
Având deja aprobat Programul Operaţional Regional Nord-Vest aprobat, cu peste 1,4 miliarde euro alocaţie, ministrul a transmis un îndemn către autorităţile locale din oraşe, municipii, mai ales reşedinţe de judeţ, să implementeze astfel de proiecte şi să le elaboreze, dacă până acum nu au făcut-o, pentru că ele contribuie foarte mult la îmbunătăţirea condiţiilor de locuire.
Astfel vor putea fi finanţate din fonduri europene diferite proiecte, de la amenajarea curţilor interioare ale blocurilor până la falezele ce pot fi adevărate zone de agrement şi relaxare. Acestea, a conchis ministrul, sunt proiecte care contribuie, alături de mobilitate urbană, la noul concept de implementat în România privind dezvoltarea urbană.
Însoţit de viceprimarul municipiului Oradea, Marcel Dragoş şi conducerea Departamentului special al primăriei pentru atragerea de fonduri europene, ministrul Boloş a vizitat şantierul din Piaţa Magnoliei, unde lucrările se apropie de 90%, precum şi celelalte două din Ioşia şi Nufărul, procent de realizare spre 80%. Suprafaţa totală de intervenţie a celor trei piaţete este de 25.521 metri pătraţi.
Cele trei proiecte separate fac parte din acelaşi contract de finanţare, investiţiile fiind realizate prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, având o valoare totală de 36 milioane de lei, plus TVA. Termenul de finalizare a celor trei centre de cartier este anul 2023.
Amenajarea centrelor de cartier urmăreşte crearea unui spaţiu prietenos, uşor accesibil şi cu o atractivitate sporită, pentru copii şi adulţi, în privinţa petrecerii timpului liber.
S-a reconfigurat spaţiul pieţei pentru a permite accesul facil al pietonilor, s-a înlocuit pavajul existent cu piatră naturală, spaţiile verzi vor fi mult mai mari, cu gazon, arbori, arbuşti, plante perene, care vor fi irigate. Se vor planta 24 de arbori noi, pe întreaga suprafaţă a pieţei urmând să fie plantaţi în total 105 arbori şi 580 de arbuşti. De asemenea, se va amenaja o fântână arteziană şi se vor monta grupuri sanitare racordate la utilităţi. Piaţa Magnolia, de exemplu, beneficiază de instalaţii sanitare de apă şi canalizare menajeră şi pluvială, electrice (stâlpi de iluminat, spoturi înglobate în paviment).
Se vor amenaja locuri de joacă pentru copii, urmând ca piaţa să fie prevăzută cu mobilier urban precum bănci, coşuri de gunoi, fântână de băut apă, pergolă pentru mascarea toaletelor ecologice, mobilier pentru locuri de joacă sau standuri de biciclete. AGERPRES