dragnea_albastru.jpgLiviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, a anunţat că în cursul zilei de luni va discuta cu ministrul Muncii, Rovana Plumb, despre proiectul privind salarizarea în administraţia publică, având în vedere că este vorba despre „oameni care nu îşi mai găsesc raţiunea de a veni la muncă, cu salarii atât de mici”.

„L-am informat pe premier că luni o să mă văd cu ministrul Muncii, Rovana Plumb, şi sper că şi cu noul ministru de Finanţe, să avem o discuţie. S-a lucrat deja la un proiect privind o reaşezare a salarizării, pentru că am înţeles toate constrângerile. (…) Salarizarea este un subiect de care nu mai trebuie să ne ferim. Nu trebuie să fim ipocriţi. Fiecare vrea să aibă un salariu mai mare. Nu poţi să ceri unui om care trebuie să îţi presteze un serviciu public să aibă un salariu atât de mic încât să îl determine să nu vină sau cei care sunt buni să îşi caute în altă parte un loc de muncă”, a declarat Dragnea, vineri, la Parlament.

El a adăugat că, până în prezent, administraţia publică a funcţionat din dorinţa oamenilor de a menţine sistemul, dar „sistemul este foarte aproape de blocaj, pentru că din ce în ce mai puţini funcţionari vor să lucreze cu salarii atât de mici”. „Luaţi toate primăriile de comune din România – un singur exemplu. Vin (la muncă – n.r.), dar din ce în ce mai greu, pentru că se gândesc să plece”, a adăugat Dragnea.

De asemenea, el a vorbit şi despre necesitatea finalizării Codului administrativ, astfel încât toate prevederile legale care vizează administraţia publică să fie corelate, iar prevederile „paralele sau contradictorii” să fie eliminate. „Sunt enorm de multe acte normative în diverse domenii de activitate care au prevederi cu incidenţă în administraţia locală şi centrală. Pentru funcţionari deja a început să devină foarte periculos şi stresant, fiindcă sunt obligaţi, atunci când fundamentează o decizie, când prezintă un referat, când fac o propunere către şeful ierarhic, le este teamă ca nu cumva să fie şi o prevedere într-o lege de care nu ştiu şi cineva să critice că nu au ţinut cont şi de aia. Din acest motiv, Codul administrativ este obligatoriu să fie finalizat. Practic, toată legislaţia să fie pusă într-un cod, prevederile paralele, contradictorii să fie eliminate, iar toţi cei care lucrează în administraţia publică – şi funcţionari şi cei aleşi – să poată lucra cu mai multă siguranţă”, a mai spus Dragnea. AGERPRES