Ministrul Laszlo Borbely se declară mulţumit de atragerea fondurilor europene în judeţul Maramureş

Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, i-a încurajat miercuri pe primarii unor localităţi maramureşene, reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai prefecturii, cu care s-a întâlnit la Baia Mare, să depună proiecte de finanţare pe domeniile agreate de minister.
Ministrul Mediului a observat că administraţia judeţului Maramureş este printre puţinele judeţe din ţară care au reuşit de-a lungul anilor să atragă resurse de finanţare în proporţie de 90% pe diverse proiecte.

“La nivelul judeţului, ministerul are proiecte în derulare şi în diferite stadii în sumă de 455 de milioane de euro. Numai pe domeniul apă aici avem proiecte în valoare de 120 de milioane de euro. Următoarea investiţie care va depăşi 50 de milioane de euro va consta în implementarea sistemului de management al deşeurilor, adică prin construcţia unui depozit integrat de prelucrare a deşeurilor”.

“A fost deja stabilit locul investiţiei, iar în următoarea etapă propunem Bruxellesului finanţarea proiectului care îndeplineşte condiţiile cerute. Cel târziu pe 20 aprilie urmează să depunem documentaţia acestui proiect. În acest an, judeţului Maramureş îi sunt alocaţi prin diverse programe de finanţare pe componenta mediu, ape, păduri aproape 73 de milioane de euro”, a spus ministrul Mediului.

Laszlo Borbely s-a referit pe larg şi la cauzele care au determinat neprelungirea autorizaţiei de mediu la Uzina Romplumb – Baia Mare, motivând faptul că, deşi administraţia uzinei a beneficiat din partea ministerului de câteva termene pentru a se încadra în normele de mediu, acest lucru s-a dovedit imposibil din punct de vedere tehnic, iar într-un final s-a luat decizia suspendării autorizaţiei de mediu, lucru care a determinat închiderea uzinei.

De asemenea, primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a sublinat în discuţiile purtate cu ministrul Borbely că următoarea etapă constă în ecologizarea zonei unde a funcţionat uzina Romplumb prin introducerea acesteia într-un circuit funcţional.

Primarul municipiului Baia Mare a mai menţionat faptul că administraţia locală a refuzat eliberarea autorizaţiei de construcţie companiei Romaltyn Baia Mare, care a preluat activele fostei firme ‘Aurul’ ce a produs poluarea cu cianuri în anul 2000.

“Toate detaliile tehnice şi faptul că în procesul de producţie se vor utiliza ceanuri ne-a determinat să respingem eliberarea autorizaţiei de construcţie pentru Romaltyn. Ni s-a părut prea riscant”, a spus primarul Cherecheş.

La rândul său, primarul comunei Cicârlău, Vasile Zete, a observat că administraţia locală cheltuie anual sume astronomice cu întreţinerea staţiile de epurare din fosta localitatea minieră Handalul Ilbei, însă apele industriale nefilitrate ajung în pânza freatică.

“Fostul sit minier continuă să fie o sursă de poluare cu metale grele. Staţiile de epurare nu sunt eficiente, iar apa industrială ajunge pe râuri, în fântâni şi în sol. Cheltuielile de întreţinere a acestor staţii de epurare sunt imense, dar eficienţa e minimă”, a spus primarul comunei Cicârlău.

Tot miercuri, ministrul Laszlo Borbely a participat la inagurare a două microhidrocentrale situate pe Valea Neagră – Firiza din Munţii Gutâiului şi a semnat finanţarea a patru proiecte pe fondul de mediu în valoare de 28,5 milioane de lei, destinate localităţilor Ulmeni, Sarasău, Săliştea de Sus şi Dumbrăviţa. AGERPRES