berca-gabriel2.jpgMinistrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a afirmat, marţi, că le-a cerut şefilor de poliţii judeţene să demonstreze că voinţa electorală a românilor se transformă în realitate.

„Un alt element important al anului 2012 îl va constitui organizarea alegerilor din iunie şi apoi din noiembrie. Va un moment important pentru minister, va fi un moment important pentru mine, va fi un moment în care va trebui să demonstrăm că, dincolo de factorul politic, ministerul îşi face treaba. Ştiu că vor fi discuţii, ştiu că vor fi acuzaţii, ele însă niciodată nu trebuie să se bazeze pe realităţi din minister, pentru că, dacă se va întâmpla acest lucru, nu va fi în regulă. Am cerut şefilor de poliţii judeţene ca, indiferent de ce natură sunt conjuncturile în judeţe, să-şi păstreze demnitatea şi să le demonstrăm românilor că voinţa lor electorală se transformă în realitate, dar voinţa lor electorală şi nu alte jocuri”, a declarat Berca, cu prilejul evaluării activităţii de anul trecut a MAI.

În altă ordine de idei, el a spus că este nevoie de eficientizarea banului public, de integritate, transparenţă, toate acestea la un loc putând duce la servicii mai bune către cetăţean. „Am demarat un proces de identificare a principalelor obiective ale reorganizării României în perspectiva anilor următori. Sunt câteva principii pe care le vom discuta la nivelul clasei politice în comisiile parlamentare în dezbaterea publică, sunt necesare aceste consultări pentru a găsi soluţia corectă pentru România de a fi eficientă administrativ, de a putea să atragă fonduri europene”, a afirmat Berca.

El a menţionat că în cazul efectelor provocate de vremea nefavorabilă, anul acesta a existat o implicare totală din partea autorităţilor centrale, dar au fost dificultăţi referitor la unele autorităţi locale. „Acest palier e generat de faptul că nu întotdeauna competenţele sunt bine stabilite şi că încă avem mentalitatea că cineva de la centru trebuie să vină să ne îndrume. Transferăm resurse în teritoriu, transferăm şi responsabilităţi”, a declarat ministrul Administraţiei şi Internelor.

În opinia sa, o societate permanent în mişcare are nevoie de permanentă reformă, iar administraţia românească de multe ori nu e în pas cu schimbările din societate. „E un Guvern nou, tânăr, dar nu discutăm despre un Guvern naiv şi nici despre un Guvern de tranziţie, e un moment în care trebuie să lăsăm populismul deoparte, să luăm în continuare măsurile necesare şi să stabilizăm economic România, ea în acest moment e pe un trend bun, nu avem voie ca acest an electoral să nu însemne consolidarea acestui parcurs al economiei româneşti”, a menţionat Berca.

El a spus că aşteaptă ca această echipă a MAI să fie capabilă de performanţă. „Am văzut câte piedici se pun când discutăm de informatizarea administraţiei publice şi am văzut ce înseamnă contestaţii peste contestaţii şi nu suntem capabili să facem lucruri pe care europenii le-au făcut de mulţi ani. Ştiţi de ce? Pentru că informatizare înseamnă transparenţă, transparenţă înseamnă mai puţină corupţie, mai puţini cetăţeni care merg la ghişeu cu capul plecat sau cu gentuţa de nu ştiu ce. Trebuie să găsim o soluţie de urgenţă să facem acest lucru, asta e într-adevăr situaţie de urgenţă şi vă cer totală implicare pentru acest obiectiv”, s-a adresat Berca angajaţilor MAI. Ministrul l-a asigurat pe premier că angajaţii MAI vor face treabă şi vor avea performanţa cuvenită. AGERPRES