Ministrul Fondurilor Europene a inaugurat un depozit de deşeuri la Murfatlar şi o staţie de epurare la Mihail Kogălniceanu

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, a inaugurat, miercuri, în judeţul Constanţa, un depozit de deşeuri neconforme construit la Murfatlar şi o staţie de epurare în localitatea Mihail Kogălniceanu, investiţii realizate cu fonduri europene în valoare de circa 1,8 milioane de euro, respectiv 16 milioane de lei.

Depozitul de deşeuri de la Murfatlar ocupă o suprafaţă de aproape patru hectare şi a fost construit peste fosta groapă de gunoi a localităţii, investiţia fiind realizată în cadrul contractului de lucrări “Închiderea depozitelor de deşeuri urbane neconforme din judeţul Constanţa (Hârşova, Cernavodă, Techirghiol, Murfatlar şi Medgidia)”, din cadrul proiectului “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa”, cu o valoare totală de circa 1,8 milioane de euro, derulat de Consiliul Judeţean (CJ) Constanţa.

Ministrul Marius Nica a subliniat că administraţia judeţului Constanţa a realizat depozitele de deşeuri în cele cinci localităţi în timp ce, în alte judeţe, gunoaiele sunt “plimbate” dintr-o parte în alta.
“Este o investiţie importantă şi, în comparaţie cu celelalte judeţe ale ţării, vorbim de o administraţie publică eficientă la Constanţa. În timp ce alte judeţe se chinuie şi plimbă gunoaiele dintr-o parte într-alta, dumneavoastră aţi găsit soluţii pentru a finaliza această investiţie. (…) Dacă vorbim pentru POS-ul de Mediu strict pentru anul 2015, anul acesta s-au atras 650 de milioane de euro şi avem toate premisele ca, până la sfârşitul acestui an, cu investiţiile de aici, cu cea de la Mihail Kogălniceanu, cu plajele care se vor termina anul acesta, practic încheiem acest an cu un miliard de euro atraşi pe POS de Mediu doar în 2015. Vorbim de un miliard de euro din 4,3 cât a avut la dispoziţie România pentru 2007 – 2015”, a afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit vicepreşedintelui CJ Constanţa, Cristinel Dragomir, “Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Constanţa” este cel mai amplu proiect derulat de Consiliul Judeţean, care nu ar fi putut fi realizat fără fonduri europene.

“Este cel mai mare proiect aplicat de Consiliul Judeţean Constanţa, atât prin importanţa lui în ceea ce priveşte protejarea mediului, cât şi prin valoarea lui, care nu este deloc de neglijat. Practic, în valoare reală înseamnă două bugete ale Consiliului Judeţean. Este un proiect pe care nu l-am fi putut face niciodată la noi în judeţ, dacă nu aveam fondurile europene şi sprijinul Guvernului României”, a spus vicepreşedintele CJ Constanţa.

Cel de al doilea obiectiv inaugurat de ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, este staţia de epurare construită cu fonduri europene de Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa, în localitatea Mihail Kogălniceanu, valoarea totală a investiţiei fiind de circa 16 milioane de lei.
Staţia de epurare este amplasată în apropierea pârâului Agi Cabul, la circa 2,5 kilometri distanţă faţă de localitatea Mihail Kogălniceanu, beneficiari fiind locuitorii din zonă.

Conform reprezentanţilor RAJA Constanţa, “principalele componente incluse în noua staţie de epurare sunt treapta mecanică, treapta biologică şi treapta de tratare a nămolului, care include şi o staţie de pompare nămol biologic, dar şi o hală de deshidratate a nămolului”. AGERPRES