Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, Gheorghe Flutur (foto), a declarat, la Oradea, ca, pentru o mai buna absorbtie a fondurilor SAPARD, Ministerul Agriculturii va asigura, prin Programul „Fermierul”, cofinantarea proiectelor SAPARD prin credite in valoare totala de 300 de miliarde de lei vechi pentru 2005, derulate prin BCR, si alte 7.000 de miliarde de lei vechi pentru 2006 cuprinse in buget.
Ministrul Flutur s-a aflat pe 2 decembrie la Oradea pentru intalnirea cu delegatiile Directiilor Agricole si Oficiilor de Consultanta Agricola din 18 judete ale Transilvaniei si Banatului si pentru lansarea Programului „Fermierul”. Flutur a subliniat in primul rand necesitatea unei bune informari a populatiei din mediul rural si a cerut participantilor ca, odata intorsi acasa dupa aceasta intalnire, sa organizeze intruniri identice la nivelul fiecarui judet.

„Oamenii nu stiu sau stiu foarte putin despre ceea ce facem. Informatiile nu ajung la cei la care noi vrem sa ajungem. Exista o frica de banci, pe care numai prin informare o putem inlatura,” a spus ministrul. Deoarece ritmul de absorbtie a fondurilor SAPARD a fost lent si insuficient, iar majoritatea intreprinzatorilor romani au intampinat greutati la partea de cofinantare, garantare si intocmire a proiectelor, Ministerul Agriculturii va asigura prin banci partea de cofinantare, respectiv acele 50 de procente din valoarea proiectului, necesara accesarii fondurilor SAPARD.

Programul Fermierul pentru anul 2005 ofera, intr-o prima faza, 300 de miliarde de lei vechi. Pentru alte 7.000 de miliarde de lei vechi cuprinse in bugetul recent adoptat, care vor fi alocate pentru 2006, va fi organizata o noua licitatie, al carei caiet de sarcini este deja pregatit. Programul Fermierul da sansa agricultorilor de a face imprumuturi bancare, putand garanta cu bunurile obtinute de pe urma creditului. Ministerul Agriculturii vine astfel in sprijinul agricultorilor prin Legea creditului pentru investitii pe termen lung, prin care se asigura cofinantarea SAPARD, ramburs in zece ani.

Cum, dupa anul 2007, Romania va primi, prin programe europene, peste un miliard de euro, este imperios necesara dezvoltarea structurilor agricole, ferme, asociatii, unitati de procesare etc. Rezistenta la formele asociative este insa foarte mare, cu precadere in Transilvania. „Din pacate, din cauza unui climat de neincredere, a riscurilor din agricultura, a unui sistem dezorganizat si a lipsei unei legi a pietei produselor agricole, a unei legi a asigurarilor in cazul calamitatilor, a unor structuri ale fermierului, bancile au fost zgarcite cu finantarea in agricultura”, a precizat ministrul.

Prin Programul „Fermierul” se vor infiinta, in anul 2006, minimum 6.000 de ferme, cel putin 570 de unitati de procesare a produselor agricole (lapte, carne, fructe, legume) si peste 400 de unitati pentru servicii neagricole in mediul rural: agroturism, acvacultura, unitati de mecanizare, a declarat vineri, la Oradea, ministrul agriculturii, Gheorghe Fluture. De la 1 ianuarie 2006, un taran poate beneficia gratuit pentru proiectul sau de 50% fonduri europene si 50 % va fi asigurat de minister, printr-un imprumut de la o banca, returnat in zece ani. Ca modalitati de lucru, potentialul beneficiar va trece mai intai pe la Directia Agricola din judet, pentru a verifica eligibilitatea proiectului sau, dupa care, impreuna cu un expert in Programul „Fermierul” de la Oficiul Judetean de Consultanta (OJCA), se va intocmi dosarul cererii de finantare ce va fi depus la unul din cele opt Birouri Regionale SAPARD din tara. O banca (sau agentie de microcreditare) – pentru 2005, BCR a castigat licitatia – va efectua analiza de rentabilitate si va emite o scrisoare de confort, cu promisiunea de finantare imediat dupa incheierea contractului cu SAPARD. Expertii SAPARD vor verifica la fata locului viitoarea investitie si daca sunt convinsi de eficienta proiectului si dosarul este complet se va semna contractul de finantare intre beneficiar si SAPARD. Urmatorul contract semnat va fi cel cu banca. Pentru a usura munca, banca va plati direct furnizorului cele achizitionate – animale, constructii etc. Pe tot parcursul afacerii, expertul OJCA va ajuta la intocmirea dosarelor de achizitii, alegerea celei mai bune oferte etc. Pe masura ce se inainteaza in activitate, SAPARD-ul vine din urma cu suma promisa. Creditul de la banca va trebui returnat, insa fiind pe termen lung si cu dobanda mica, va fi mai usor de dus la bun sfarsit. Exista o perioada de gratie cuprinsa intre unu si cinci ani, in functie de domeniu. (Un material realizat de Ionut CALUSCHI)