udrea_elena2.jpgMinistrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a declarat, vineri, la Iaşi, că pregăteşte un program naţional de dezvoltare care prevedere realizarea investiţiilor în infrastructura de utilităţi, apă canal, staţii de epurare pentru aproximativ 1.500 de localităţi din ţară, precum şi pentru reabilitarea a 10.000 de km de drumuri judeţene şi de interes local.
Elena Udrea a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, că este un program care se va derula până în 2015 şi va fi finanţat prin fonduri private, urmând ca rambursarea banilor să se facă până în 2020.

Conform acesteia, este singura soluţie pentru ca ministerul să nu se împrumute în perioada aceasta. În caz contrar, ar însemna să crească deficitul bugetar.


„Este soluţia pe care am găsit-o în aceste vremuri dificile, de criză economică, în care bugetul de investiţii are suficiente constrângeri încât să nu reuşească să acopere nevoile de investiţii pe care le avem. Este soluţia pe care am găsit-o să finanţăm totuşi proiectele de infrastructură de care România are atâta nevoie, cu atât mai mult cu cât investiţiile în acest moment sunt soluţia pentru creştere economică, pentru relansare economică (…) De aceea, am găsit o soluţie să se lucreze pe bani privaţi, pe banii companiilor, pentru că altfel ar fi fost simplu ca noi, ministerul, să facem împrumutul însă în perioada următoare, când avem un deficit negociat şi stabilit cu FMI, este imposibil ca împrumutul să vină prin Ministerul Finanţelor, contractat de noi”, a declarat în timpul conferinţei de presă ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului.


Elena Udrea susţine că prin acest program se rezolvă atât componenta socială, prin oferirea de zeci de mii de locuri de muncă, cât şi cea a reabilitării infrastructurii de drumuri. „Întotdeauna ţările au ieşit din criza economică investind în infrastructură. România, din acest punct de vedere, are avantajul că poate face investiţii în următorii cinci ani, pentru că avem nevoie, încă, de foarte multe lucrări în infrastructură, faţă de alte ţări din vestul Europei care nu pot folosi acest mod de depăşire a crizei”, a subliniat Udrea.


Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului a explicat că firmele care vor participa la acest program trebuie să vină finanţarea iniţială, fie din fonduri proprii, fie din credite bancare. De aceea, susţine Udrea, companiile trebuie să fie foarte puternice. „Nu se pune problema să fie firme cu diferite ‘culori’, dar trebuie să fie firme foarte puternice care să-şi poată permite să finanţeze în primii doi ani aceste lucrări, urmând ca ulterior să înceapă să li se achite valoarea lucrărilor”, a precizat ministrul Udrea, care a ţinut să sublinieze că un astfel de sistem de finanţare a mai funcţionat într-un program de reţele de apă, programul HG 686, cu finanţare privată. AGERPRES