Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a declarat, referitor la problema arhitecţilor şefi în unităţile administrativ-teritoriale, că ministerul intenţionează să elimine condiţia obligatorie în prezent ca pretendenţii să deţină un certificat eliberat de Registrul Urbaniştilor din România, dar şi să scadă condiţiile de vechime pentru arhitecţii interesaţi.

„Avem în dezbatere publică pe site-ul ministerului un proiect de act normativ care vizează reglementarea problemei arhitecţilor şefi la unităţile administrativ-teritoriale. Şi aici avem nişte reglementări restrictive, de aceea am ajuns ca în ţară să avem doar la 184 de UAT-uri arhitecţi şefi, din 3.228 câte avem. Legea în vigoare astăzi prevede între criteriile de a se putea prezenta la un concurs pentru a accede la această funcţie necesitatea de a deţine un certificat eliberat – e un fel de atestat – de la Registrul Urbaniştilor Români. Evident, că nu am nimic cu această tagmă şi nici cu Registrul acesta, doar s-a întâmplat următorul fenomen: acest certificat este astăzi în posesia a 1.973 de arhitecţi, ceea ce înseamnă că dacă toţi aceştia ar veni în sistemul administraţiei publice locale tot nu am acoperi decât 60% din UAT-uri cu arhitecţi şefi. Doar 184 sunt la UAT-uri. În Bihor, avem cinci UAT-uri din 101. Este clar că ceva trebuie făcut. În proiectul lansat în dezbatere propunem eliminarea acestui criteriu şi propunem reducerea vechimii în specialitate pentru oraşe şi comune de la 7 ani, cum este astăzi, la 5, respectiv 3 ani, pentru a încerca să atragem tineri arhitecţi care doresc să vină în administraţia publică locală”, a declarat ministrul Dezvoltării.

Ministrul a mai menţionat faptul că se va introduce posibilitatea colaborării, cooperării între UAT-uri pe partea de urbanism, amenajarea teritoriului, astfel încât arhitectul şef dintr-o localitate să poată emite acte valabile şi pentru o altă localitate care nu are arhitect şef. În acest mod, comunele şi oraşele fără arhitect şef să nu mai fie nevoite să ceară avize şi autorizaţii de la arhitecţii şefi ai judeţelor, ca în prezent.

„Nu spun că prin această reglementare vom rezolva în totalitate, pentru că la comune este foarte, foarte greu să atragi un arhitect, dar putem să deblocăm o parte însemnată din aceste posturi pentru că este foarte important să avem arhitecţi şefi”, a conchis Cseke Attila. AGERPRES