ungureanu.jpgMinistrul afacerilor externe, Mihai-Razvan Ungureanu, a declarat ca isi va depune demisia pe 5 februarie, dar aceasta reprezinta un gest de onoare, la solicitarea premierului Calin Popescu-Tariceanu.
Mihai-Razvan Ungureanu nu a recunoscut ca a gresit pentru ca MAE nu l-a informat pe premier despre situatia celor doi romani retinuti in Irak. Ungureanu a subliniat ca exista o „diferenta de opinie” intre el si seful executivului pe acest subiect si a mentionat ca isi va prezenta demisia pentru ca primul-ministru are doua „argumente de autoritate”. In opinia lui Ungureanu, acestea sunt ca Tariceanu este seful guvernului si al Partidului National Liberal, din care face parte si el, si dorinta premierului de a avea o relatie clara, transparenta, „fara suspiciuni”, cu orice ministru.

„In momentul in care primul-ministru solicita demisia unui demnitar din guvern, normal, logic si moral este ca el sa isi depuna mandatul”, a subliniat Ungureanu. El a adaugat ca a ales gestul prezentarii demisiei si pentru ca Romania are in aceste momente nevoie de liniste, fiind necesar sa se puna interesul national deasupra intereselor personale.

De asemenea, Mihai-Razvan Ungureanu a aratat ca isi asuma orice responsabilitate validata sau nu in legatura cu activitatea MAE. El a reafirmat pozitia exprimata de MAE in cursul saptamanii trecute, aratand ca presedintele Traian Basescu a fost informat in luna noiembrie 2006 despre situatia celor doi romani retinuti in Irak pentru ca este si seful Consiliului Suprem de Aparare al Tarii. Totodata, seful diplomatiei a aratat ca dupa ce SIE s-a pronuntat in legatura cu faptul ca Adrian Gancean si Nelu Ilie nu sunt inregimentati in servicii secrete, cazul a devenit unul de asistenta consulara de amploare redusa, cu o procedura simpla in care responsabilitatea ii revine MAE.

„Nu a existat niciun dubiu ca situatia tinea de noi, desi nu a fost considerata una neinsemnata”, a spus Ungureanu. „Nu am dezamagiri in legatura cu mandatul meu. Sunt foarte multumit ca tot ce am reusit sa fac a respectat promisiunile de la sfarsitului anului 2004”, a spus ministrul Ungureanu. El a aratat ca in cei doi ani de mandat al sau s-au inregistrat numeroase „succese” pe linie consulara, lucruri cu care nu a fost informat nici premierul si nici presedintele tarii. „Sunt in prezent 7.291 de cazuri de romani cu probleme de acest gen in afara tarii, mi se pare excesiv sa incarc presedintele si premierul cu o problematica atat de vasta”, a spus Ungureanu. El a subliniat ca in perioada mandatului sau de ministru de externe a avut o „colaborare excelenta” si cu premierul Tariceanu, si cu presedintele Basescu, reflexul din partea acestora fiind pe masura asteptarilor sale.