iorgulescu_adrian.jpgMinistrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a anuntat ca Guvernul va analiza saptamana viitoare o ordonanta de urgenta prin care un numar de cinematografe vor intra in posesia si administrarea autoritatilor locale, in scopul cresterii calitatii proiectiilor.
„In momentul de fata avem o cinematografie performanta (…), avem in prezent cateva proiecte de mare anvergura in ceea ce priveste functionarea studiourilor din Romania”, a afirmat ministrul Culturii. Potrivit lui, continutul ordonantei se refera la trecerea unui numar de cinematografe de la Regia Autonoma de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF) in posesia si administrarea autoritatilor locale, fie ele judetene sau municipale, in baza solicitarii exprese si a aprobarii consiliilor locale.

Adrian Iorgulescu a precizat ca in acest fel vor putea fi reabilitate in mare masura structura „obosita” si starea „precara” a multora dintre cinematografele existente. „Pentru a avea o cinematografie performanta este obligatoriu sa avem sali de proiectie modernizate, care sa asigure confortul celor care doresc sa ia contact cu arta cinematografica”, a adaugat ministrul. El a mai precizat ca, intr-o prima faza, cel putin 70 de cinematografe care nu sunt grevate de obligati, sarcini de natura juridica, notificari pentru restituiri vor putea trece in subordinea autoritatilor locale.

„Vreau sa va spun ca exista un foarte mare interes pentru acest lucru. Este o forma pe care ne-am asumat-o de la inceputul acestei guvernari de a face descentralizare in domeniul culturii. Transmiterea catre autoritatea locala este cea mai simpla si cea mai eficienta formula de descentralizare”, a mai afirmat ministrul Culturii.

Iorgulescu a reamintit ca in urma cu aproape un an a propus doua modalitati pentru
descentralizare: una era privatizarea, iar a doua transmiterea cinematografelor in subordinea autoritatilor locale. „Am facut toate demersurile pentru a asigura privatizarea, dar acest lucru nu s-a putut face din motive foarte simple: suntem tara a Uniunii Europene si legislatia ne-a impiedicat sa facem privatizare cu sarcina, respectiv Consiliul Concurentei. Este vorba de doua clauze pe care noi le-am introdus, si care mi se par necesare, respectiv 10 ani pastrarea destinatiei de cinematograf, si a doua pastrarea
pentru doi-trei ani a celor care lucreaza, a functionarilor. Intrucat Consiliul Concurentei a respins aceste doua clauze, atunci ne-am gandit ca sa spargem acest sistem obosit, depasit si etatist, prin transmiterea catre autoritatile locale”, a mai aratat demnitarul liberal.

Ministrul a mentionat ca RADEF va fi transformata intr-o societate comerciala, iar activele sale vor fi transferate autoritatilor locale.