Ministrii nu vor putea fi incriminati pentru conflict de interese, conform unei prevederi din proiectul de modificare a Codului penal, in care se specifica faptul ca de la dispozitiile privind incriminarea acestei fapte sunt exceptate cazurile de emitere, aprobare sau adoptare a actelor normative.
Executivul a aprobat in sedinta o serie de modificari la Codul penal, in ceea ce priveste incriminarea conflictului de interese prevazandu-se ca se urmareste sanctionarea penala a functionarului public care in mod constient si deliberat satisface interese personale prin indeplinirea atributiilor publice.
Ministrul justitiei, Monica Macovei, a explicat aceasta exceptie prin faptul ca in foarte multe situatii ministrii ar fi in cauza in mod nejustificat. „Nu neg ca ar fi existat situatii in care au fost adoptate hotarari sau ordonante de guvern cu un interes anume. Am ajuns insa la concluzia ca ceea ce numim conflict de interese ca infractiune se refera la functionarul public care, de exemplu, face o licitatie si obtine de pe urma acesteia un folos propriu. Conflictul de interese se refera numai la fapte comise, iar un om se poate afla in conflict de interese, poate sa ia si o decizie in conflict de interese, dar sa nu ia nici un folos”, a spus Monica Macovei. Ministrul justitiei a apreciat ca daca nu ar fi existat exceptia privind cazurile de emitere, aprobare sau adoptare a actelor normative, ministrii ar fi intrat nejustificat sub incidenta conflictului de interese.
Potrivit noilor reglementari, este prevazuta ca infractiune fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a produs, direct sau indirect, un folos material pentru sine sau pentru o ruda pana la gradul doi inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi de munca in ultimii cinci ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura. Pedeapsa in acest caz este inchisoare intre 6 luni si 5 ani.