florea_dorin1.jpgMinisterul Transporturilor a fost invitat de către primarul municipiului Târgu Mureş, Dorin Florea, să participe, în calitate de partener, la un amplu proiect pe infrastructură pentru care se doreşte accesarea de fonduri europene, iniţiat alături de 14 comune din zona periurbană.

Primarul din Târgu Mureş a precizat marţi că i-a trimis o scrisoare ministrului Transporturilor, Iulian Matache, prin care a fost prezentat proiectul de infrastructură, menit „să scoată judeţul Mureş din izolare”.
Proiectul prevede crearea unui drum cu patru benzi (câte două pe sens), pe ruta Reghin – Târgu Mureş – Ungheni, cu legături la autostrada Transilvania şi la culoarul feroviar de viteză Oradea – Cluj – Braşov – Bucureşti.

„În acest sens, invităm Ministerul Transporturilor să ni se alăture la acest proiect, fie în calitate de iniţiator, fie în calitate de partener, fapt care să aibă, ca rezultat, accesarea acestui proiect. Considerăm că a indica o persoană, din cadru Ministerului pe care îl conduceţi, pentru a purta discuţii, devine cea mai scurtă cale pentru reuşita şi demararea proiectului nostru. Suntem deschişi la orice fel de colaborare, important cred că este pentru dumneavoastră ca noi să ne facem temele, iar Ministerul să fie doar sprijin în deblocarea unor acţiuni, ce vor duce într-un final la succesul proiectelor de infrastructură rutieră şi feroviară amintite”, se arată în scrisoarea trimisă Ministerului Transporturilor.
Proiectul vizat de Târgu Mureş şi cele 14 localităţi limitrofe se bazează pe o serie de studii, potrivit cărora actualmente, în municipiul Reghin se descarcă două drumuri naţionale, modernizate, de interes, Bistriţa-Reghin, respectiv Topliţa-Reghin, distanţe ce pot fi parcurse în 30-35 de minute (60-70 kilometri), în timp ce ruta Reghin-Târgu Mureş-Ungheni (46 de kilometri), una cu trafic intens, poate fi parcursă în aproximativ o oră şi jumătate.

„În acest sens am gândit o strategie de a dezvolta o cale rapidă, cu 4 benzi, între Reghin-Târgu Mureş-Ungheni, care să includă şi centura ocolitoare a municipiului Târgu Mureş – cu descărcare la Ernei, o cale ferată rapidă, pe acelaşi culoar, cu gară în Ungheni şi legătură directă la Aeroportul Transilvania. Acest demers al înfiinţării unei rute feroviare rapide îl considerăm de maximă importanţă, în contextul în care legătura feroviară existenţă este neelectrificată şi pe un terasament învechit. Primăria Târgu Mureş a efectuat demersuri pentru crearea unei asociaţii intercomunitare, pentru implementarea studiului de fezabilitate al proiectului”, se mai arată în documentul transmis Ministerului Transporturilor. AGERPRES