Ministerul Educatiei va retrage banii de la primariile care nu i-au cheltuit pentru modernizarea scolilor

Ministerul Educatiei va retrage fondurile alocate unor primarii din tara care nu au cheltuit bani pentru modernizarea scolilor si va redistribui aceste sume altor autoritati locale, a anuntat ministrul Cristian Adomnitei.
“Sunt judete in care deja primarii au spus ca au anuntat inspectoratul scolar ca nu pot cheltui banii si acestia vor fi redistribuiti. Va mai urma o transa de 400 de milioane lei, care vor fi dati in totalitate primariilor pentru a termina lucrarile deja incepute, si inca 100 de milioane de lei pentru a incepe lucrari noi”, a spus ministrul.

El a explicat ca suma de 100 de milioane de lei va fi data inspectoratelor judetene, nu primariilor, pentru a demara procedurile necesare inceperii unor noi lucrari. Adomnitei a explicat ca a directionat fondurile catre inspectorate deoarece acestea au oameni mult mai bine pregatiti, care stiu cum sa organizeze o licitatie.

Un alt argument este acela ca daca banii sunt dati inspectoratelor scolare, ministerul are parghiile de constrangere atunci cand lucrurile nu se misca deloc, asa cum a fost cazul cu banii primiti anul acesta si pe care primarii nu i-au cheltuit in multe localitati pentru ca s-au impotmolit in procedurile de licitatii.

“Bani vor fi dati doar inspectoratelor si ei vor fi principalii responsabili de contractarea acestor lucrari. Vor fi sume mici pe fiecare lucrare. Numai pentru a deschide finantarea si a incheia procedurile, astfel incat anul viitor, chiar din luna ianuarie, dupa votarea bugetului, sa alocam bani pentru exact acele lucrari pentru care s-au facut contractarile si sa nu mai pierdem luni de zile anul viitor pana cand procedurile vor fi incheiate”, a spus Cristian Adomnitei.