Autorităţile locale sunt aşteptate, începând de luni şi până pe 26 aprilie, să depună cereri de finanţare prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” pentru proiecte care vizează sisteme de distribuţie a gazelor naturale, inclusiv a branşamentelor, precum şi a racordului la sistemul de transport, a anunţat ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila.

„Ordinul comun al ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei şi al ministrului Energiei nr. 278/167/2022 privind aprobarea Normelor metodologice a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, astfel că, din acest moment, autorităţile locale pot cere finanţare pentru proiectele prin care vom realiza 2.500 km de conducte de gaze şi vom branşa 150.000 familii la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale”, a explicat ministrul Dezvoltării, potrivit unui comunicat de presă transmis de MDLPA.

Ministerul a pus la dispoziţia autorităţilor locale şi platforma digitală https://investitii.mdlpa.ro/, prin care se pot depune cererile de finanţare conform ghidului disponibil atât pe site-ul MDLPA – www.mdlpa.ro, cât şi în platforma electronică investitii.mdlpa.ro.

Selecţia obiectivelor de investiţii se va realiza pe baza criteriilor prevăzute de legislaţia în vigoare, cuprinse în normele metodologice.

Ministrul Cseke Attila a reamintit că, prin Programul „Anghel Saligny”, sunt alocate 50 de miliarde de lei pentru extinderea şi modernizarea reţelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare şi gaz, iar în urma preluării finanţării altor 105 de proiecte de reţele de gaz de la Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene bugetul total se va ridica la 55,5 miliarde de lei. AGERPRES