Proiectul de infiintare a Politiei Locale, initiat de Ministerul Administratiei si Internelor, nu presupune abrogarea Legii privind Politia Comunitara, ci doar revizuirea acesteia, a ministrul Vasile Blaga.
Acesta apreciaza ca deficientele legii Politiei Comunitare au fost demonstrate de practica, aceasta formula nefiind corespunzatoare raportat la necesitatile administratiei publice locale. „Graba cu care a fost adoptata Legea 371/2004, din dorinta de a se bifa ca realizata o masura solicitata de Uniunea Europeana, a determinat o serie de carente majore in prevederile acestui act normativ, care impiedica in prezent infiintarea in bune conditii a Politiei Comunitare in unele localitati si functionarea acesteia in localitatile in care a fost infiintata”, a spus ministrul. Dintre aceste deficiente, ministrul Blaga a mentionat lipsa unui transfer de resurse catre autoritatile locale care infiinteaza Politii Comunitare si lipsa de eficienta a unui organism constituit prin simpla transformare a gardienilor publici in politisti comunitari.

Ministrul a mai anuntat ca va propune prorogarea termenului prevazut pentru organizarea Politiei Comunitare si modificarea legii, pentru clarificarea competentelor acestei structuri si pentru a reglementa situatia fostilor gardieni publici. Modificarile propuse vor permite primariilor sa decida daca isi infiinteaza sau nu Politii Comunitare, acest lucru nemaifiind obligatoriu.

Politia comunitara ar urma, potrivit ministrului Vasile Blaga, sa fie inglobata in cadrul Politiei Locale, dupa infiintarea acesteia. Prin infiintarea Politiei Locale vor fi transferate in subordinea primariilor structurile care se ocupa de circulatie si ordine publica, aflate in prezent in cadrul Politiei Romane. Transferarea acestor servicii in subordinea Primariilor va fi insotita de asigurarea, de la bugetul de stat, a unei parti din fondurile necesare pentru functionarea lor.