seitan mihai.jpgMinisterele Muncii, Finanţelor şi Justiţiei trebuie să elaboreze, până miercuri, un act normativ pentru reducerea cu 25% a salariilor din întreprinderile şi regiile cu capital de stat, urmând a fi vizate inclusiv CFR şi Tarom, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, ministrul Muncii, Mihai Şeitan.

„La şedinţa de Guvern, s-a stabilit ca Ministerul Finanţelor, împreună cu Ministerul Muncii şi Ministerul Justiţiei să găsească o formă de act normativ până miercuri, care să permită ca şi salariile din întreprinderile şi regiile cu capital de stat să poată să fie reduse cu 25%”, a precizat Şeitan. Potrivit lui Mihai Şeitan, inclusiv CFR şi Tarom vor face subiectul actului normativ.

Duminică seară, la finalul şedinţei extraordinare de Guvern, ministrul Muncii anunţa că Executivul va elabora, în perioada următoare, un act normativ prin care să poată fi aplicată măsura privind reducerea salariilor cu 25 la sută în cazul angajaţilor din companiile la care statul este acţionar majoritar. „În privinţa companiilor unde statul este acţionar majoritar, urmează să facem un act normativ, probabil în perioada următoare, pentru stabilirea procedurilor prin care aceste entităţi vor avea reduceri de salarii de 25 la sută”, a spus Şeitan.

El preciza că, în cazul angajaţilor Băncii Naţionale a României (BNR), ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi ai Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, măsura de reducere a salariilor a fost cuprinsă în proiectul privind stabilirea unor măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar, asupra căruia Executivul urmează să-şi angajeze răspunderea în Parlament. „Prevederile art. I şi II din prezenta lege se aplică în mod corespunzător şi personalului angajat în cadrul Băncii Naţionale a României, Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private şi Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor”, se arată în proiectul de lege.

Sumele rezultate prin reducerea drepturilor salariale pentru personalul acestor instituţii, precum şi pentru angajaţii din autorităţile şi instituţiile publice finanţate integral din venituri proprii se virează integral la bugetul de stat, potrivit unui mecanism care va fi stabilit prin norme metodologice aprobate prin ordin al ministrului Finanţelor, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a legii. AGERPRES